Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Groep storytellers is groeiende’

‘Groep storytellers is groeiende’

11/11/2017 20:47 - Sharon Singh

Storyteller Paul Middellijn in theater Mozaiek in Amsterdam-West met zijn begeleider, gitarist Robby Alberga.

Storyteller Paul Middellijn in theater Mozaiek in Amsterdam-West met zijn begeleider, gitarist Robby Alberga. Foto: National Stroytelling Academy  

PARAMARIBO - Van jongs af aan hingen we aan de lippen van oma die op boeiende wijze het ene na het andere avontuurlijke verhaal wist te vertellen. Vooral de sprookjes vielen in goede aarde. Om maar niet te spreken over de Anansitori. Deze oudste orale vorm om boodschappen over te brengen, krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland.

De tiende editie van het International Storytelling Festival Amsterdam is van 1 tot 5 november gehouden op verschillende locaties. Paul Middellijn, grondlegger van storytelling in Nederland, was ook aanwezig bij het festival. Dolenthousiast vertelt hij de redactie dat het een geslaagd event is. "Hoe trots ben je niet als je leerlingen optreden en het publiek duidelijk ervan geniet."

Benito Babé (13), een van zijn succesvolle leerlingen, heeft veel reacties ontlokt met zijn optreden. Babé heeft in Suriname trainingen gevolgd; hij heeft vaker meegedaan aan vertelavonden in het Amfitheater van de Paramaribo Zoo. Tegenwoordig woont de jeugdige verteller in Duitsland.

Ook in Nederland heeft Middellijn een generatie aan vertellers geïnspireerd en getraind. In Suriname heeft de goeroe met zijn organisatie, de National Storytelling Academy, trainingen verzorgd aan tweehonderd individuen en juniorvertellers. "De groep is sowieso groter geworden als je nagaat dat we zo'n vier jaar geleden geen jonge vertellers hadden." Middellijn wil volgend jaar weer op dit festival aanwezig zijn, hopelijk met een grotere afvaardiging uit Suriname.

Op 3 november verzorgde Middellijn een optreden in Podium Mozaiek in Amsterdam-West, als vanouds begeleid door gitarist Robby Alberga. Tijdens het festival behandelde hij in workshops de basistechnieken van storytelling. Terug in Suriname pakt de storyteller meteen de draad weer op. Op 25 november kunnen bezoekers tijdens het Anansi Festival in CCS genieten van verschillende podiumkunstenaars. Het thema is 'Bruggen slaan'. "We slaan bruggen naar elkaars gewoonten, godsdienst, normen en waarden."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina