Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Erkenning traditionele geneeskunde in aantocht

Erkenning traditionele geneeskunde in aantocht

11/11/2017 21:09 - Donovan Mijnals

Sjamaan Amashina Oelemaroe geeft een uiteenzetting van zijn loopbaan als traditioneel geneesheer. India wil op een aantal gebieden een bijdrage leveren om in Suriname een industrie op basis van traditionele medische systemen op te zetten.

Sjamaan Amashina Oelemaroe geeft een uiteenzetting van zijn loopbaan als traditioneel geneesheer. India wil op een aantal gebieden een bijdrage leveren om in Suriname een industrie op basis van traditionele medische systemen op te zetten. Foto: Ben Ong  

PARAMARIBO - Reguliere en traditionele geneeswijzen kunnen best samengaan. In een aantal gevallen is dat al bewezen met poli’s van sjamanen en RGD-artsen pal naast elkaar in het binnenland. Ook is er al geruime tijd een intensieve samenwerking met het Amazon Conservation Team Suriname. Toch bestaat er vaak nog wantrouwen tegen de traditionele geneeswijze. Met het congres ‘Synthese van allopathische en traditionele geneeskunde’ vrijdag in de KKF-hal is er een aanzet gegeven om dat wantrouwen weg te nemen.

Per slot van rekening worden in de rest van de wereld steeds meer de voordelen van die geneesmethode erkend. Aan de traditionele geneeskunde is bovendien een miljardenindustrie verbonden, waar Suriname vanwege de grote plantendiversiteit gemakkelijk uit zou kunnen tappen. Maar voordat het zover is, heeft het land nog flink wat huiswerk.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid stelt dat Suriname in eerste instantie niet het economische aspect van de industrie ambieert. "We kijken eerst naar de bescherming van ons intellectueel eigendom en onze samenleving. De traditionele geneeswijze is in Suriname alom geaccepteerd, waarom zouden we de mensen die dat bedrijven niet een bepaalde status geven? In dat geval moeten we dan wel gezamenlijk afspreken waaraan ze moeten voldoen."

Qua kennis en effectiviteit staan de westerse en traditionele geneeskunde op één niveau, beklemtoonden sprekers op het congres. De traditionele geneeskunde kan zelfs beschouwd worden als de voorloper van de westerse, omdat sjamanen en andere medicijnmannen al honderden jaren een dubbele functie van priester en geneesheer vervullen binnen hun gemeenschap. Het ligt in de bedoeling die kennis nu ook wetenschappelijk te onderbouwen.

Minister Pengel is vooral een fervent voorstander van regulering. "Er wordt van ons als instituut verwacht dat we ordenen en de samenleving beschermen." De minister zegt dat India heel erg geïnteresseerd is om Suriname bij te staan bij zowel het wettelijke deel als het reguleren van de sector. Het zou ook willen investeren in de nog op te zetten industrie in ons land.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina