Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA wil duidelijkheid rond hennepteelt

DNA wil duidelijkheid rond hennepteelt

11/11/2017 15:24 - Wilfred Leeuwin

DNA wil duidelijkheid rond hennepteelt

 

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee eist dat de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij en van Volksgezondheid het parlement uitgebreid informeren over uitgegeven beschikkingen voor het telen van cannabis voor wetenschappelijke en industriële doeleinden.

Nadat er in een eerdere openbare commissievergadering veel ophef was geweest rond het wel of niet legaliseren van de hennepteelt, is er veel veranderd. Zo zitten door tussenkomst van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday oppositie en coalitie op één lijn over de legalisatie. Hij heeft geadviseerd om dit niet alleen in een wet op te nemen, maar om voor de voorwaarden aparte en strikte wetgeving te maken.

Voorzitter Roché Hopkinson (NDP) van de parlementaire commissie die deze wet aan het voorbereiden is, zegt dat hij ontdekt heeft dat er een aantal vergunningen zijn uitgegeven. "Ik voel me er niet lekker bij", zei hij tijdens de vergadering, verwijzend naar een geval waar er "een beschikking is uitgegeven aan een organisatie met een buitenlandse naam", terwijl het om Surinamers zou gaan.

Ook commissielid Krishna Mathoera (VHP) sprak - na dit vernomen te hebben van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid - van een kwalijke zaak. Zij is vooral bang, dat de beschikking kan worden misbruikt om drugs te produceren voor export. De commissieleden willen dat de bewindsman op de volgende vergadering met meer informatie komt over de verstrekte beschikkingen.

Hopkinson zegt dat hij slechts voorstander is van industriële hennepteelt, dus cannabis, wanneer dat bijdraagt aan wetenschappelijk onderzoek voor medicinale doeleinden en de economie ten goede komt. "Als dat niet het geval is en zaken onduidelijk blijven zal ik er niet aan meewerken." Hij sluit niet uit dat de vergunning wordt ingetrokken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen