Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Falende controle

COMMENTAAR: Falende controle

11/11/2017 12:00

COMMENTAAR: Falende controle

 

PARAMARIBO - DE DRAMATISCHE DOOD drie jaar geleden van de drie maanden oude baby Riff Junior Kent bij kinderopvang De Papegaaitjes en de veroordeling afgelopen week van twee leidinggevenden van de instelling, ontlokte moeder Stephanie Kent in de Ware Tijd van vrijdag de opmerking dat de wetgeving op het gebied van kinderopvang tekortschiet. Daarmee heeft zij deels een punt. Want eigenlijk is er met de wetgeving en de daarin opgenomen regels en voorwaarden niet zoveel mis, maar met de controle op het naleven van deze wel.

Nog altijd zijn er tal van crèches en andere plaatsen voor kinderopvang waar veel mis is. Waar geen gekwalificeerd personeel aanwezig is of gedemotiveerd is vanwege de belabberde arbeidsomstandigheden. Er zijn nog tal van plekken waar medewerkers voltijds werken en aan het eind van de maand slechts acht- of negenhonderd Surinaamse dollar in hun loonzakje aantreffen, dus ver onder het wettelijk verplichte minimumloon. Op andere secundaire arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben, hoeven ze al helemaal niet te rekenen. Dat kan in deze sector verstrekkende gevolgen hebben. Het gaat immers om de zorg voor weerloze en afhankelijke kinderen.

Het trieste is dat medewerkers machteloos zijn, want van enige controle vanuit de overheid is er nauwelijks sprake. Die falende controle geldt echter niet alleen voor deze sector, het is een probleem waar vrijwel heel Suriname onder lijdt. Zeker voor wat betreft het nakomen van verplichtingen jegens personeel. Er zijn honderden winkelbedrijven die hun medewerkers onder het wettelijk verplichte minimumloon betalen, geen pensioenregeling hebben getroffen, weigeren om een deel van de ziektekostenverzekering te betalen en het ook nog eens vertikken loonbelasting af te dragen.

Klachten die bij het ministerie van Arbeid belanden, verdwijnen meestal in een bureaula. Wat heeft het voor zin om wetten en regels op te stellen als er geen controle is op de naleving van deze? Het is het algemene euvel in dit land. Er worden op papier allemaal prachtige dingen bedacht, maar als het op de uitvoering aankomt, gaat het vaak mis. Daardoor lijkt het alsof wetten en regels allen maar gemaakt worden om overtreden te worden. Er is immers niemand van lanti die je op de vingers tikt. Of de kleine Riff Junior nog had geleefd als de controle wel in orde was geweest, zullen we nooit weten. Maar het moet wel een pijnlijke les zijn en reden om nu wel serieuze controlemechanismen op te zetten. Zodat nieuwe drama's worden voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina