Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waterschap garandeert rijstboeren irrigatiewater

Waterschap garandeert rijstboeren irrigatiewater

10/11/2017 04:05 - Beta Debidien

Waterschap garandeert rijstboeren irrigatiewater

Foto: dWT  

NIEUW-NICKERIE - Het Waterschap multipurpose Corantijn project in Nickerie garandeert rijstboeren voldoende irrigatiewater in het najaar seizoen dat op 1 november is begonnen. Woensdagmiddag is bij het pompgemaal Wakay honderdduizend liter brandstof afgeleverd. Dat zegt August Lila, directeur van het Waterschap.

Met deze hoeveelheid is het in bedrijf houden van de pompen voor drie weken gegarandeerd. Sinds het pompen vorige week donderdag is begonnen stijgt het water in de Nannizwamp. Het waterpeil is nu 2.15 meter Nationaal Surinaams Peil, net voldoende voor goede bevloeiing van de rijstarealen. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie is tevreden met de ontwikkelingen. Hij zegt wel dat sommige landbouwgebieden nog niet via de normale 'zwaarte kracht' bevloeid kunnen worden.

Volgens Lila kan het liggen aan de deuren van de kunstwerken die niet optimaal open zijn of er zijn verstoppingen in de leidingen. "We gaan ze verder omhoog gooien om meer water te laten stromen naar de gebieden."Het waterschap wil weten om welke arealen het precies gaat om daarop in te spelen. "We gaan onze mensen het veld insturen om te kijken wat de situatie is en indien nodig gaan wij de pompcapaciteit opvoeren"

Zijn organisatie probeert zo efficiënt mogelijk om te gaan met het water en daarmee een voorbeeld te zijn voor de rijstboeren. "We kijken naar de energie die wij daarin stoppen dat we het water optimaal gebruiken en niet verspillen aan de polderzijde." Het waterschap krijgt berichten dat sommige boeren hun afvoerbuizen open laten staan. "Ten overvloede doen wij een beroep op de boeren om zuinig om te gaan met het water en het niet onnodig af te voeren."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina