Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederland: 550 miljoen euro voor Sint Maarten

Den Haag trekt 550 miljoen euro uit voor Sint Maarten

10/11/2017 18:12

Sint Maarten, kort na het verwoestende bezoek van orkaan Irma. Den Haag trekt maximaal 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van het eiland.

Sint Maarten, kort na het verwoestende bezoek van orkaan Irma. Den Haag trekt maximaal 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van het eiland. Foto: AP  

DEN HAAG - De Nederlandse regering trekt 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten. Zodra Sint Maarten instemt met de door de Nederlandse overheid gestelde voorwaarden, komt het geld vrij en kan de wederopbouw beginnen.

Een van de voorwaarden voor de hulp is dat Sint-Maarten een zogeheten integriteitskamer instelt en het grenstoezicht fors verbetert. Het geld wordt in delen beschikbaar gesteld, waarbij er tussentijdse evaluaties worden gedaan. Voor de wederopbouw van Saba en Sint Eustatius is 67 miljoen euro vrijgemaakt. Dat heeft de Nederlandse ministerraad vandaag besloten.

Volgens premier Rutte is de 550 miljoen euro voor Sint-Maarten het 'maximale bedrag' dat zijn kabinet vrijmaakt. Hij wil daarnaast duidelijkheid over de politieke situatie op het eiland. De Nederlandse bijdrage wordt voor een groot deel besteed via internationale organisaties. De bijdrage kan vorm krijgen in leningen, giften of inzet in natura. 

Sint-Maarten is door de nasleep van orkaan Irma in een politieke crisis terechtgekomen. Premier Marlin weigerde akkoord te gaan met de voorwaarden voor de hulp, waarna hij werd weggestuurd door zijn parlement. Na de val van Marlin ontbond hij als een soort wraakactie het parlement, waardoor nu nieuwe verkiezingen nodig zijn. Die vinden waarschijnlijk op 8 januari plaats.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina