Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Betere aanpak noodzakelijk

COMMENTAAR: Betere aanpak noodzakelijk

10/11/2017 12:01

COMMENTAAR: Betere aanpak noodzakelijk

 

DEZE WEEK IS met veel enthousiasme de Israel-Suriname Technology and Investment Conference in Torarica gehouden. Een initiatief van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme en de Caribbean Israel Leadership Coalition. De verwachting is dat uit het driedaagse evenement concrete samenwerkingsprojecten tussen Israël en Suriname voortvloeien in verschillende sectoren. Deze projecten dienen een toegevoegde waarde te hebben voor de nationale economie maar meer nog voor onder andere achtergestelde gebieden zoals het binnenland.

Van Israël is bekend dat het land er in de zeventig jaar sinds zijn ontstaan in geslaagd is onder andere een agrarische sector op te bouwen die zich kan meten met de allerbeste in de wereld. In dorre woestijngebieden werden bloeiende plantages aangelegd om de lokale markt te voorzien van groente en fruit en de exportmarkt te bedienen. Dit heeft Israël kunnen realiseren met in eigen land ontwikkelde technologie en innovatie door zeer gedreven mensen. Suriname zou zeker op het gebied van agrarische ontwikkeling enorm veel voordeel kunnen hebben aan intensievere samenwerking, vooral tegen de achtergrond dat Suriname dé voedselschuur van Caricom wil worden.

Vruchtbaar land is er in overvloed, maar voor wat betreft de andere ingrediënten, zoals geld, goede voorbereiding, knowhow en kundig management, schiet het land tekort. Het is van belang dat er veel meer gedaan wordt dan alleen dagdromen door de president en andere politici. De voorbereiding en aanpak moeten goed zijn. Veel beter dan wat in het verleden is gepresteerd. Vers in het geheugen ligt nog het door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, aangekondigde aardvruchtenproject.

De samenleving werd voorgehouden dat met de Franse grootafnemer Rungis al verregaande afspraken waren gemaakt. Het bedrijf zou per week twee containers Surinaamse aardvruchten afnemen. In Patamacca was er naar verluidt reeds een aanvang gemaakt met proeftuinen van zoete patat en dasheen tajer. Het initiatief eindigde uiteindelijk in een fiasco en er werd niets meer over gehoord.

Het is onvoorstelbaar dat Suriname in de koloniale periode met notabene minder technologische toepassingen dan nu beschikbaar zijn een bloeiende agrarische sector had, maar momenteel op rijst en bananen na nauwelijks iets van betekenis is op landbouwgebied. De samenwerking met Israëlische bedrijven kan mooie resultaten opleveren mits zaken anders, beter en zorgvuldiger worden aangepakt dan met het Rungis-debacle. Het constant blijven praten over de agrarische potentie van Suriname zet al lang geen zoden meer aan de dijk.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina