Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Regio kan profiteren van visie Netanyahu'

'Regio kan profiteren van ontwikkelingsvisie Netanyahu'

09/11/2017 15:02 - Ivan Cairo

'Regio kan profiteren van ontwikkelingsvisie Netanyahu'

Aanwezigen luisteren aandachtig naar een presentatie tijdens de conferentie in de Banquet Hall van Torarica. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - De Caribische landen kunnen economisch voordeel halen uit de ontwikkelingsvisie van premier Benjamin Netanyahu van Israël. Hij is namelijk van oordeel dat voormalige kolonisatoren zich nooit voor de volle honderd procent zullen inzetten zodat arme landen vooruitkomen. Deze -meestal kleine- staten, zullen daarom hun ontwikkeling zelf ter hand moeten nemen.

Israël wil daarbij vooral met technologie en innovatie een handje helpen. De Caribbean Israel Leadership Coalition (CILC) zet zich daarom in opdat landen in de regio economische- en handelsbetrekkingen met Israel aangaan of versterken. Dat zei CILC-voorzitter, Andre Thomas, woensdag tijdens de Israeli-Suriname Technology and Investment Conference in Torarica.

Tijdens de tweedaagse conferentie presenteren toonaangevende en innovatieve Israelische bedrijven de technologie die ze toepassen in onder andere de agrarische-, mijnbouw-, medische- en cybersector alsmede andere economische gebieden. Ook op het stuk van veiligheid en ICT hebben ze veel te bieden. "De CILC faciliteert de handelsbetrekkingen tussen Israël en het Caribisch gebied", zegt Thomas, omdat de organisatie zich volledig kan terugvinden in het handelsbeleid van de Israëlische regeringen.

"Netanyahu is zich ervan bewust dat de rijke landen onze economieën niet zullen helpen ontwikkeleen. Dat is niet hun strategisch doel", aldus de voorzitter. Hij drong er bij deelnemers aan het congres op aan gretig gebruik te maken van het geboden forum om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Die zullen niet alleen hun bedrijf maar ook hun land ten goede komen. Behalve vertegenwoordigers van Israëlische en Surinaamse bedrijven, was ook het bedrijfsleven van Barbados aanwezig op het evenement.

Tijdens de paneldiscussie stelde Erez Zaionce, de Israëlische handelsvertegenwoordiger voor de regio, dat er verschillende mogelijkheden zijn om Israëlische projecten in andere landen mede te financieren. Zo kan aanspraak gemaakt worden op fondsen die Israël heeft geparkeerd bij de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank of financiering van de Israëlische regering. Maar ook volledige financiering van Israëlische bedrijven die op basis van gemaakte afspraken hun investering terugverdienen zodra de nieuwe bedrijven operationeel zijn, is mogelijk.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina