Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Colombia: grootste drugsvangst ooit

Politie Colombia doet grootste drugsvangst in geschiedenis

09/11/2017 13:03

Politie Colombia doet grootste drugsvangst in geschiedenis

Foto: AFP  

BOGOTA - De politie in Colombia heeft woensdag meer dan twaalf ton cocaïne in beslag genomen. Dat is de grootste drugsvangst uit de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land, zei president Juan Manuel Santos. De cocaïne heeft in de VS - de markt waarvoor de meeste gesmokkelde drugs uit Colombia bestemd zijn - een geschatte straatwaarde van 310 miljoen euro.

Tijdens de politieactie werden vier mensen gearresteerd. De drugs was ondergronds opgeslagen op vier boerderijen in een gebied in de noordwestelijke provincie Antioquia, vlak bij de grens met Panama, waar veel bananen worden geteeld. "Dankzij een politie-operatie met inlichtingen uit het buitenland, van bevriende landen, hebben we de grootste inbeslagneming ooit gedaan", zei de Colombiaanse president tijdens een perspresentatie van de narcotica in kwestie.

Volgens de autoriteiten waren de drugs eigendom van het Golfkartel, een van de machtigste drugsbendes in een land dat nog altijd een van de grootste cocaïneproducenten ter wereld is. Sinds de Colombiaanse regering een vredesakkoord sloot met de marxistische rebellenbeweging FARC, wordt het Golfkartel beschouwd als de grootste bedreiging voor de openbare veiligheid.

Het succes van de Colombiaanse politie volgt op een waarschuwing van de VS dat er de laatste tijd weer meer coca wordt verbouwd in Colombia. Critici maken de regering het verwijt dat de drugscriminelen het machtsvacuüm opvullen dat achterbleef in voormalige FARC-gebieden. President Santos heeft beloofd tachtigduizend politieagenten en militairen naar die gebieden te sturen om dat te voorkomen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina