Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Podiumkunst maken van gevechtssport

Podiumkunst maken van gevechtssport

09/11/2017 21:58 - Audry Wajwakana

Podiumkunst maken van gevechtssport

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een groep mannen en vrouwen maakt sierlijke, maar effectieve gevechtsbewegingen in de gymzaal van de Salvatorschool. De bewegingen worden gecombineerd met felle aanvals- en verdedigingstechnieken, gericht op de zwakke punten van de tegenstander. Wanneer een muzikant de kendang (slaginstrument) bespeelt, geeft Dweight Warsodikromo het sein dat de oefening begint.

Speciaal voor de Anton de Kom Universiteit (Adek) Kennisbeurs is het gezelschap bezig een nieuwe theaterproductie in elkaar te zetten, waarin pencak silat de rode draad is. Over de hele wereld wordt het sportieve aspect van deze gevechtssport gepromoot. Ook in Suriname heeft deze sport door de jaren heen een ontwikkeling doorgemaakt, en is nu zelfs tot een gevechtkunst is ontwikkeld. "Die ontwikkeling gaan we verder in podiumkunst verhogen met storytelling, door stijlgebonden pencak silat bewegingen en muziek aan elkaar te rijgen", zegt Warsodikromo, choreograaf en regisseur van de productie. Het stuk 'van geheimzinnige gevechtskunst naar podiumkunst' wordt zaterdag op het terrein van IGSR bij de Adek om half acht 's avonds gepresenteerd.

Pencak silat (uitspraak: pentjak silat) is dé verdedigingskunst van Indonesië. Sinds de oudheid bestaat de noodzaak bij de mens om te leren zichzelf te verdedigen. Aangenomen wordt dat eeuwen geleden priesters en monniken technieken ontwikkelden om zichzelf te verdedigen. Hierbij bestudeerden zij het gedrag van dieren, meer in het bijzonder hun overlevingstechnieken.

Ook tegenwoordig worden bij sommige technieken dierenbenamingen, zoals macan (uitspraak matjan: tijger), ula (uitspraak oeloh: slang), keteh (aap) en manyang (wesp) gebruikt. "Mensen die pencak silat beoefenden waren zeer gevaarlijk, omdat zij met de technieken niet alleen zichzelf konden verdedigen, maar ook heel snel iemand konden afmaken. Deze vechtsport werd vaak in het geheim beoefend, vooral vanwege de mystieke kant ervan. Niet iedereen werd daarom toegelaten tot de beoefening van deze vechtsport. Om het toch in het openbaar te presenteren werden de bewegingen in een dansvorm gepresenteerd met achtergrondmuziek", zegt Warsodikromo.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina