Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suva krijgt bijzondere bevoegdheden

Accountantsvereniging krijgt bijzondere bevoegdheden

09/11/2017 07:05 - Wilfred Leeuwin

Het panel bij de lezing van Kenniskring.

Het panel bij de lezing van Kenniskring. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) krijgt met de in augustus aangepaste Wet op de jaarrekeningen bijzondere taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Er staan meer dan voorheen striktere voorwaarden en verplichtingen in voor onder andere rechtspersonen, waaronder stichtingen om jaarverslagen te produceren. Die moeten nu aan meerdere eisen voldoen.

Een belangrijke wijziging is dat voortaan de Suva, als parastataal orgaan van de overheid, belast is met de in de wet opgenomen verplichte controle van de verslagen. Dat gebeurt voordat ze bij de directeur van het ministerie van Financiën worden aangeboden.

Het was de bedoeling dat tijdens een informatie bijeenkomst van Kenniskring dinsdagavond na een presentatie de accountantsvereniging zou discussiëren met het publiek over deze wet en dat ze vragen zou beantwoorden. Maar de discussie concentreerde zich vooral om de positie van de organisatie in het algemeen bij deze wet.

Aanleiding voor de wending die de discussie heeft genomen is, dat in de wet staat dat alleen de vereniging belast is met de controle op jaarrekeningen. Het moet gaan om een onderzoek of controle door een onafhankelijke gecertificeerde accountant. Controle is verplicht en bij het indienen van het jaarverslag moet een verklaring van zo een deskundige worden overgelegd.

Al meteen na de inleiding die werd verzorgd door Suva-voorzitter Robert van Trikt en Navin Gangaram Panday, directeur van een Reliant Accountancy, werd de bevoegdheid van de vereniging in twijfel getrokken, omdat ze bij lange na niet zou beschikken over leden die voldoen aan de internationale standaarden. Ook zou ze niet voldoende mensen hebben om binnen de gestelde periode van zes maanden, jaarrekeningen te controleren.

Van Trikt wilde in een nader interview met de krant niet spreken van een te vroeg of onterecht gegeven bevoegdheid aan de Suva. Haar leden voldoen volgens hem wel aan de algemeen aanvaardbare normen van certificering. Daardoor zijn ze instaat controle uit te voeren op jaarrekeningen. De Surinaamse Vereniging van Accountants heeft 35 leden.

Van Trikt zegt dat wereldwijd er een tekort is aan gecertificeerde vakgenoten. Suriname behoort echter tot de landen met een bedroevend aantal accountants.  Als tegen eind van het jaar of binnen enkele maanden de Wet op accountancy niet zal zijn aangenomen door het parlement stelt van Trikt voor dat middels staatsbesluiten nog altijd kan worden aangegeven wat onder de certificering van accountancy verstaan moet worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen