Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Zonder vertrouwen geen oplossing'

'Zonder vertrouwen geen oplossing'

08/11/2017 08:58 - Eliézer Pross

Vanessa Phala van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Vanessa Phala van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De mond vol hebben van “samenwerken” en ‘dialoog’ om uit de economische crisis te geraken is onvoldoende. “Wij hebben geen sociaal akkoord tussen de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging waaraan een ieder zich moet houden”, zegt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Tijdens workshops de afgelopen twee dagen over 'Sociaal dialoog' en 'Business Continuïteit', is verwezen naar succesverhalen in de regio waar het wel lukt om eensgezind uit crises te komen.

"Barbados is het succesverhaal van de afgelopen twintig jaar", zegt Vanessa Phala van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het bedrijfsleven, de vakbeweging en overheid van dit eiland zouden met succes de gelederen hebben gesloten om de economie van het land te hervormen.

Ook Grenada zou volgens haar een goed voorbeeld zijn, terwijl men op Trinidad en Tobago ook concrete stappen zet in de richting van dialoog. "Maar dialoog heeft bepaalde ingrediënten nodig om succesvol te zijn, namelijk vertrouwen, transparantie en informatie-uitwisseling." 

Precies daar wringt de schoen in Suriname. "We hebben bijvoorbeeld goede structuren zoals de Sociaal Economische Raad (SER), maar ze komen nu pas op gang. We hebben ook een Arbeids Adviescollege dat zeer goed werk verricht.

Maar er is zeker geen overleg geweest in tripartiet verband de afgelopen drie jaar, waar de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging om de tafel zitten om overeen te komen wat er op korte, middellange en lange termijn gedaan zal worden. Dergelijke afspraken, waar iedereen zich aan moet houden, ongeacht welke regering komt, zijn er niet", jammert MacAndrew. 

"Twintig jaar geleden stond men op Barbados voor de keus om de munteenheid te devalueren. Maar men wilde dat niet. Er is toen een akkoord bereikt, het zogeheten Protocol 1, en iedereen heeft zich aan de afspraken gehouden om de situatie in het land te keren", zegt de VSB-directeur.

Dit zou volgens hem ook in Suriname moeten geschieden om het land uit de crisis te leiden. "Niemand heeft de wijsheid alleen in pacht." De VSB heeft de workshops samen met de ILO en de Caribische Werkgevers Confederatie georganiseerd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina