Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Misiekaba tegen handelsverdrag Europa

Misiekaba adviseert tegen handelsverdrag met Europa

08/11/2017 07:02 - Ivan Cairo

NDP-fractieleider André Misiekaba tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

NDP-fractieleider André Misiekaba tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Suriname moet onder de huidige omstandigheden de EPA, het handelsverdrag tussen de ACP-landen en de Europese Unie (EU) , niet ratificeren. Dat adviseerde NDP-fractieleider André Misiekaba regering en parlement dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Hij concludeert dat op dit moment deze overeenkomst alleen maar nadelen voor het land heeft. Suriname kan namelijk niet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die de EU stelt aan producten die daar op de markt komen.

Als permanente vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij de ACP/EU zegt Misiekaba de relatie en afspraken tussen de twee gebieden anderhalf jaar lang te hebben bestudeerd en ook de problemen die voor Suriname kunnen ontstaan. "Ik ben nu zover dat ik De Nationale Assemblee kan adviseren om de Cariforum/EU EPA niet te ratificeren."

Misiekaba somde een aantal redenen op waarom Suriname het handelsakkoord nu niet moet ratificeren alvorens eerst een aantal zaken te hebben uitgezocht en in orde te hebben gemaakt. Zo stelt de EPA dat vanaf eind 2018 alle invoerrechten op producten en diensten uit de EU moeten zijn afgebouwd.

Dit geldt ook voor goederen en diensten naar Europa, maar Suriname kan niet tippen aan de Europese standaarden en vereisten. "Ratificeren zal betekenen dat Europese producten en diensten vanaf 2018 onze markt zullen overspoelen, terwijl wij onze producten niet zullen kunnen afzetten", aldus de politicus.

Misiekaba haalde nog meer zaken aan die nadelig kunnen zijn voor Suriname. Onder meer het feit dat Suriname niet hoeft te rekenen op extra financiële steun vanwege schade door natuurrampen zoals rukwinden, de eilanden in de regio wel. "De positie van Suriname moet dus goed worden geanalyseerd en vervolgens strategisch worden neergezet. Echter, voordat het definitieve besluit wordt genomen om EPA niet te ratificeren moet Suriname wat huiswerk maken", aldus de NDP'er. Suriname heeft nog maximaal zes maanden daarvoor.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen