Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Puigdemont mag meedoen aan verkiezingen

Afgezette Catalaanse premier mag deelnemen aan regionale verkiezingen

29/10/2017 13:14

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont Foto: AP  

BARCELONA - De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont kan ondanks zijn afzetting deelnemen aan de regionale verkiezingen die de Spaanse regering voor december heeft aangekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de regering zaterdag gezegd. Volgens een opiniepeiling zouden tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid die verkiezingen winnen.

De afgezette premier riep zijn aanhangers zaterdagmiddag op 'op vreedzame wijze' te protesteren tegen het ingrijpen van Madrid. Hij leek in een korte, eerder opgenomen tv-toespraak niet van plan zijn koers te wijzigen: 'We zullen doorgaan een vrij land op te bouwen'. Puigdemont werd geflankeerd door de Catalaanse en de Europese vlag, de Spaanse vlag ontbrak. Puigdemont en zijn ministers staat mogelijk arrestatie te wachten wegens rebellie.

Zondag zijn duizenden mensen in Barcelona de straat opgegaan om steun uit te spreken voor de Spaanse eenheid. Actievoerders trokken door het centrum van de Catalaanse regionale hoofdstad en scandeerden onder meer "Viva España" en "Ik ben Spaans". De pro-Spaanse Societat Civil Catalana (SCC) had opgeroepen tot de manifestatie, waar zondag naar schatting enkele tienduizenden mensen aan meededen. Zij zwaaiden onder meer met Spaanse vlaggen.

De Catalanen zijn verdeeld over de toekomst. Zowel voor- als tegenstanders van afscheiding slaagden er eerder in mensenmassa's op de been te brengen. Zo deden begin oktober honderdduizenden mensen mee aan een manifestatie in Barcelona voor de Spaanse eenheid.

De Belgische minister van migratie, Theo Francken, noemde het zaterdag "niet onrealistisch" dat België Puigdemont politiek asiel zou verlenen indien de ex-premier hierom zou vragen. België is een van de weinige lidstaten van de Europese Unie waar burgers van andere EU-landen asiel kunnen aanvragen. VK.nl / NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina