Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Spaanse vicepremier neemt Catalonië over

Spaanse vicepremier neemt macht over in Catalonië

28/10/2017 19:42

Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria (r) neemt roer over in Catalonië.

Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria (r) neemt roer over in Catalonië. Foto: EPA  

MADRID / BARCELONA - De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria neemt formeel de macht over van het regionale bestuur in Catalonië. De Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero is uit zijn functie gezet. Die maatregelen heeft de regering in Madrid zaterdag afgekondigd, als reactie op het besluit van het Catalaanse parlement onafhankelijkheid uit te roepen.

De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont en zijn ministers staat mogelijk arrestatie te wachten wegens rebellie. Volgens de BBC heeft Puigdemont zijn vrouw en dochters het land uitgestuurd, om te voorkomen dat ze betrokken raken bij een eventuele escalatie van de politieke strijd.

De Catalaanse politie, wier chef ontslagen is, houdt zich vooralsnog op de vlakte. De 17 duizend man sterke Mossos d'Esquadra wil zich 'neutraal' opstellen, blijkens een intern memo waarop het pertsbureau Reuters zaterdag de hand wist te leggen.

Net als de bevolking van Catalonië is de politie verdeeld over de vraag of de regio onafhankelijk moet worden. Desalniettemin 'moeten we beseffen dat het onze verantwoordelijkheid is de veiligheid van iedereen te waarborgen en incidenten te voorkomen', staat in het memo. VK.nl

josep lluis traperoDe ontheven Catalaanse politiechef Josep Lluis Trapero. Foto: AFP

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina