Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Catalonie kiest voor onafhankelijkheid

Catalonië verklaart zich onafhankelijk van Spanje

27/10/2017 10:55

Catalonië verklaart zich onafhankelijk van Spanje

Demonstranten in Barcelona zeggen vaarwel tegen Spanje. Foto: Reuters  

BARCELONA - Catalonië heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen. Na een vurig debat heeft een kleine meerderheid van het regioparlement gestemd vóór afscheiding van Spanje. In Madrid zal de senaat naar verwachting vandaag de Spaanse regering groen licht geven om de macht in Catalonië over te nemen.

Vanmorgen dienden de pro-onafhankelijkheidspartijen, die een kleine meerderheid van de zetels hebben, een motie in waarmee Catalonië zich afscheidt van Spanje. Uit protest verlieten oppositieleden van de Volkspartij, Socialisten en Ciudadanos vanmiddag de parlementszaal nog voor de stemming plaatsvond. De overgebleven parlementariërs stemden anoniem: 70 stemmen vóór, twee meer dan de benodigde 68. Op de straten van Barcelona ontvingen duizenden demonstranten het nieuws met gejuich en applaus.

Tegelijkertijd verwacht de Spaanse premier Mariano Rajoy deze uren goedkeuring te krijgen van de senaat om in te grijpen in Catalonië. Vorige week al besloot zijn regering artikel 155 in werking te zullen stellen, dat het centrale gezag de bevoegdheid geeft de Catalaanse regioregering aan de kant te schuiven. De senaat, sinds vanochtend bijeen, zal straks groen licht geven. 'In mijn ogen is er geen alternatief', hield Rajoy vanmorgen de senaat voor.

De Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring kan grote gevolgen hebben voor de parlementariërs zelf: de Spaanse justitie dreigt hen te vervolgen voor 'rebellie', een misdrijf waarop vijftien tot dertig jaar celstraf staat. Ook de juristen van het Catalaanse parlement zelf zetten grote vraagtekens bij de rechtmatigheid van de stemming, maar hun rol is slechts adviserend.

De grote vraag is hoe de machtsovername zich in praktijk zal voltrekken, als Rajoy groen licht heeft gekregen om in te grijpen. Een deel van de Catalanen zal zich niet neerleggen bij de entree van het Madrileense gezag. In de afgelopen week klonken reeds oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, ook van politieagenten. Een precedent om lessen uit trekken heeft Rajoy niet: het is voor het eerst dat artikel 155 wordt ingezet, sinds Spanje in 1978 een nieuwe grondwet kreeg. Volkskrant.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina