Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik hoop dat het echt gerealiseerd wordt’

‘Ik hoop dat het echt gerealiseerd wordt’

25/10/2017 07:05 - Merredith Bruce

Aniel Koendjbiharie (m), voorzitter van stichting Wan Okasi.

Aniel Koendjbiharie (m), voorzitter van stichting Wan Okasi. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi voor mensen met een beperking, hoopt dat huizen binnen het sociale woningbouwprogramma echt worden afgestemd op de behoeften van deze groep. Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft voorgesteld om binnen dit programma steeds tien procent van de woningen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

"Ik hoop dat dit inderdaad gebeurt, want in de afgelopen jaren is er praktisch niets gedaan door beleidsmakers", zegt Koendjbiharie. Hij brengt de periode van de regering-Wijdenbosch in herinnering toen er een soortgelijk voorstel was gedaan, namelijk drie procent van het toenmalige woningbouwprogramma te bestemmen voor mensen met een beperking. Hij weet niet of dit is gerealiseerd.

Polak deed het voorstel maandag bij de opening van een training rond het Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De training die woensdag wordt afgesloten, is bedoeld om de bewustwording over deze groep te vergroten. Koendjbiharie neemt er ook aan deel.

In maart bekrachtigde Suriname het Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Er moeten echter nog veel voorzieningen getroffen worden om de groep zelfstandig te maken. Dat is ook bij de training naar voren gekomen.

De voorzitter van Wan Okasi zegt dat Suriname "behoorlijk achter" is als het gaat om de naleving van het Verdrag. "Er zal zeker een inhaalslag gemaakt moeten worden, want de ontwikkeling gaat verder." Hij is daarom opgetogen over het voorstel van minister Polak.

Zij heeft erop aangedrongen om al in de ontwerpfase mee te nemen dat tien procent van de huizen toegankelijk wordt gemaakt voor mensen met een beperking. Of dit percentage voldoende is, kan volgens Koendjbiharie pas gezegd worden wanneer het duidelijk is hoe groot deze groep is en wanneer er is onderzocht hoe groot de behoefte aan een woning is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen