Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Een enkeling is geen drenkeling

Een enkeling is geen drenkeling

17/10/2017 09:01 - Merredith Bruce

Een enkeling is geen drenkeling

De voorzitter van de BSP protesteert bij De Nationale Assemblee. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Radjoe Bhikharie heeft er genoeg van. Daarom is de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) maandag in zijn eentje naar het gebouw van De Nationale Assemblée getogen, om te protesteren tegen de verhoogde benzineprijs. “De brandstofprijs wordt steeds verhoogd en dat is funest voor de agrarische sector”, zegt hij met een protestbord om zijn hals en twee tegen de muur van het terrein van De Nationale Assemblee.

Bhikharie zegt in opdracht van het bondsbestuur actie te voeren. De gebelgde BSP-voorzitter legt uit dat de ondersteuning van andere rijstboeren is uitgebleven, omdat het nu oogsttijd is. Hij heeft er ook begrip voor dat niet eenieder zich de hoge vervoerskosten vanuit Nickerie naar de stad kan permitteren. "Men zegt vaak: een enkeling is een drenkeling, maar dat is niet zo. Dit is slechts het begin."

De actievoerder begon zijn protest om tien uur 's morgens en vertrok rond twaalf uur 's middags. Hij kreeg tussendoor ondersteuning van twee andere personen onder wie Maisha Neus. Bhikharie weigert te geloven dat de gestegen brandstofprijs het effect is van de orkanen.

Dat was de verklaring van minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. "Het is toch belachelijk. Men moet geen loopje nemen met onze intelligentie." Hij kan wel begrijpen dat internationale factoren deels geleid hebben tot de verhoogde prijs, maar dat alleen is volgens hem niet de oorzaak.

"Het heeft ook met slecht beleid en corruptie te maken. Wanneer corruptie in een land toeneemt, zal er altijd sprake zijn van een economische crisis. Ik denk niet dat de slag zo hard zou zijn als het alleen aan de internationale ontwikkelingen te wijten was", zegt Bhikharie. "Ik wil de samenleving wakker schudden en nieuwe hoop geven. Ik wil ze laten zien dat er mensen zijn die bereid zijn om te strijden."

Afgaand op de teksten op de protestborden, wil Bhikharie niet alleen dat de prijs aan de pomp weer omlaag gaat. Hij wil ook dat er maatregelen getroffen worden tegen corruptie en dat de regering stappen onderneemt om de armoede in te dammen. De man heeft besloten om maandag weer bij het parlementsgebouw te staan. Hij is van plan om deze keer wel mensen op te trommelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen