Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marrons westelijk halfrond verenigen zich

Marrons westelijk halfrond verenigen zich

13/10/2017 09:06 - Euritha Tjan A Way

Marrons westelijk halfrond verenigen zich

 

PARAMARIBO - In Peto Ondro, Marowijne wordt op vrijdag 13 oktober voor de eerste keer een internationale marronconferentie gehouden. De bedoeling daarvan is om een eerste historische stap te zetten naar vereniging van de marron-diaspora op het westelijk halfrond. Tijdens de bijeenkomst wordt een ontwerpverklaring getekend die moet leiden tot erkenning van marrons als 'indigenous people', of inheemse volken.

"De bedoeling is dat de marrons internationaal dan alszodanig erkend worden en vooral door de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie", zegt Fidelia Graand-Galon, één van de trekkers van dit initiatief. Vertegenwoordigers van de marrondiaspora van Jamaica en Trinidad en Tobago zullen deze declaratie ook ondertekenen.

Onder de conferentiegangers zijn Akilah Jaramogi, Merikin maroon van Trinidad en Tobago en de Jamaicaanse granman Gloria Simms, ook bekend als MamaG. "Zij is de enige vrouwelijke gaanman die ik ken en ze is door zowel de Aucaanse als Saramaccaanse gaanman erkend en geïnstalleerd in 2014", zegt Graand-Galon.

Het traject naar internationale erkenning wordt tijdens de conferentie belicht door een professor van de Amerikaanse Bridgewater University in Massachusetts. "De erkenning is het allerbelangrijkste; we willen erbij horen en op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in het belang van de Inheemse volkeren, want dat zijn wij ook", motiveert Graand-Galon deze stap van de marrons. Ze erkent dat het ook gunstig is om toegang te krijgen tot fondsen die aan deze status gekoppeld zijn. "Maar dat is niet het hoofddoel."

Het traject om te komen tot de conferentie en de ondertekening van de verklaring is gestart in 201, met de oprichting van de Marron Women Chamber of Cooperation. Dat gebeurde op instigatie van het Suriname Marron Vrouwen Netwerk (SMVN). "De bedoeling van deze organisatie is om armoede in het gareel te houden, de potentie binnen de marrongemeenschap zelf te ontwikkelen en ook om meer educatie te geven over de traditionele gezagsstructuur bij de marrons in Suriname", vertelt Graand-Galon. 

Simms was wegens omstandigheden nog niet in Suriname tijdens de vieringen van Marrondag op 10 oktober. Zij is verheugd over het initiatief om de conferentie te organiseren. "Veel mensen vinden dat we onze eigen lokale problemen eerst moeten oplossen voordat we onszelf internationaal profileren en verenigen. Maar ik zeg juist: omdat we internationaal niet verenigd zijn, kunnen we de lokale problemen minder goed aanpakken. We need to unite!"

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina