Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Caricom blijft Suriname voor de gek houden’

‘Caricom blijft Suriname voor de gek houden’

13/10/2017 08:07 - Eliézer Pross

‘Caricom blijft Suriname voor de gek houden’

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Deskundigen, ministers en zelfs president Desi Bouterse hebben zich de afgelopen vier jaren bemoeid met de toestemming voor vleesexport van Suriname naar de regio. "Het is nog steeds niet gelukt. Nu komt Trinidad zelfs met een onmogelijke eis op ons af. Het neemt niet alleen Suriname in de maling, maar ook de hele Coted", zegt een teleurgestelde Gerard van den Berg, directeur/eigenaar van Doksenklub Suriname.

Coted, de Caricom-raad voor handel en economische ontwikkeling, vergaderde vorige week in Georgetown, Guyana. De bijeenkomst had voor Van den Berg een teleurstellend verloop. "Trinidad heeft op vergaderingen van deze raad steeds beloofd dat dingen in orde zullen worden gemaakt. Maar ze komen daarna steeds met andere eisen om de zaak te traineren".

Nadat Trinidad op de vergadering opnieuw beloofde dat het probleem snel zal worden opgelost, heeft Doksenklub bericht van het eiland gekregen met "nieuwe voorwaarden die onmogelijk zijn na te leven", legt de ondernemer uit. Daarnaast is het bedrijf meegedeeld dat het toch moet wachten op de uitkomst van de eerstvolgende Cotedvergadering in november. 

"De onmogelijke eis waarmee ze nu komen is dat het vlees maximaal 21 dagen na slachting moet zijn gearriveerd op Trinidad, compleet met het originele keuringsbewijs van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Internationaal is 100 dagen gangbaar. Je bent vijftien dagen verder na slachting voordat het vlees is goedgekeurd door Suriname en Trinidad", weet hij uit ervaring. Het is niet haalbaar om het vlees daarna binnen zes dagen af te leveren in de haven van Port of Spain.

Het verbaast de ondernemer ook dat Barbados nu moeilijk doet nadat het eerst positief reageerde op de succesvolle handelsmissie van Surinaamse producenten en exporteurs eerder dit jaar aan dat land. "Na hun tegenbezoek aan Suriname hebben zij zelfs in hun rapport geadviseerd dat Suriname toestemming moet krijgen om naar heel Caricom te mogen exporteren. Maar als het erop aankomt vang je bot."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina