Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • AMS start ontgroening met 85 nieuwelingen

AMS start ontgroening met 85 nieuwelingen

13/10/2017 03:05 - Van onze redactie

AMS start ontgroening met 85 nieuwelingen

Bij de Algemene Middelbare School (AMS) is de ontgroening in volle gang. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Naast de gekleurde kleding en geschminkte gezichten die jaarlijks kenmerkend zijn voor de ontgroening bij de AMS viel dit jaar vooral het relatief geringe aantal groentjes op. “We hebben dit jaar maar 85 nieuwe leerlingen die mee doen. De voorgaande jaren was het drukker,” zegt Duncan Pinas, voorzitter van de ontgroeningscommissie.

Hij weet niet waarom er zo weinig nieuwe leerlingen zijn. "Ze worden door het ministerie naar een middelbare school verwezen. Andere middelbare scholen in de buurt hebben wel grotere groepen groentjes. Waarom wij zo weinig hebben is voor ons vreemd." Voor de 19-jarige Sean Amelo die van HG Sylvester Mulo komt, was de AMS niet de eerste keus. "Omdat er geen plek was op andere scholen hebben ze mij uiteindelijk hier gezet. Maar hoewel het niet mijn eerste keus is, heb ik het toch naar mijn zin."

Met tranende ogen door de rook staan als clown verklede groentjes te koken op een houtvuur. Gisteren mochten de nieuwe leerlingen tijdens een popki patu hun kooktalent laten zien, terwijl zij bij de talentenshow hun artistieke creativiteit konden tonen. De ontgroeningsweek begon maandag. Het koken op houtvuur is een vaste activiteit tijdens de jaarlijkse ontgroeningsweek.

"De meerwaarde voor de groentjes is het stimuleren van samenwerken op een leuke en creatieve manier. We willen hen leren om vooral verdraagzaam te zijn en out of the box te denken." De groepen bereiden Surinaamse gerechten zoals een bitawiri moksi alesi tot gevulde sopropo. "Ik kook niet voor het eerst op een houtvuur, maar dit is toch wel een andere ervaring. Je leert echt samenwerken," vertelt Sade Slagveld (16). Haar groep heeft antroewa met gerookte kip bereid.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina