Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS trekt zich terug uit Unesco

VS trekt zich terug uit Unesco

12/10/2017 11:51

VS trekt zich terug uit Unesco

VS trekt zich terug uit UNESCO. Foto: AFP  

WASHINGTON - De VS trekt zich terug uit de Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Amerika zegt haar lidmaatschap op per 1 januari. De Verenigde Naties hebben donderdag officieel bericht van dit besluit gehad.

De VS stopte in 2011 al met het betalen van contributie aan de Unesco. Het land maakte hiermee zijn onvrede kenbaar over het toestaan van lidmaatschap van de Palestijnen. Dit was een flinke slag voor Unesco; de VS was verantwoordelijk voor bijna een kwart van het budget van de organisatie. Bijna alle landen zijn lid van de Unesco.

De organisatie werd in 1945 opgericht en heeft als doel op mondiaal niveau overleg te voeren over onderwijs, wetenschap en cultuur. Een van de bekendste activiteiten van de Unesco is het werelderfgoedprogramma. Sinds 1972 beheert de organisatie een lijst met daarop gebouwen of locaties die een uitzonderlijke universele cultuur- of natuurwaarde hebben.

Het besluit van de VS is deels ingegeven door het in haar ogen verkeerde besluit om de Palestijnen lidmaatschap te geven. Bovendien heeft president Donald Trump het afgelopen halfjaar sowieso veel kritiek geuit op de Verenigde Naties. Vooral de kosten die lidmaatschap voor Amerika met zich meebrengt stuit Trump tegen de borst. Nu.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina