Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douane: vergrijsd en onderbezet

Vergrijzing en personeelstekort bij Douanedienst

12/10/2017 07:04 - Eliézer Pross

Vergrijzing en personeelstekort bij Douanedienst

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Hoewel de douane de afgelopen jaren is versterkt met jonge krachten, kampt deze dienst met vergrijzing en een tekort aan medewerkers. “Zonder wie dan ook een trap na te willen geven moet gezegd worden dat tot een paar jaar terug het ministerie van Financiën het niet nodig achtte om op tijd het korps aan te vullen. Echter, onder deze minister wordt er een enorme inhaalslag gepleegd”, zegt Iwan Wekker, hoofd van de douane.

Hij noemde het woensdag, bij de bevordering van 52 douaniers, noodzakelijk om meer krachten aan te trekken. Wekker verwees bijvoorbeeld naar de introductie van het moderne administratiesysteem Asycuda World, waarmee de afhandeling van documenten voor import en export volledig geautomatiseerd zal plaatsvinden. 

Het hoofd sprak van specialistisch werk waar onder het nieuwe systeem taken verdeeld zullen worden. Om het systeem optimaal te kunnen bedienen, moeten mensen worden aangetrokken en opgeleid. Het korps telt op dit moment tweehonderd medewerkers.

Ook de vergrijzing binnen het korps moet volgens hem in de gaten worden gehouden. "Over drie jaar zal het gros van het management met pensioen gaan. Wij moeten ons haasten met aanvullingen om de voortgang van de dienst te garanderen", zei Wekker.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die kort aanwezig was bij de ceremonie, beloofde dat de regering er alles aan zal doen om het korps voldoende middelen te geven en trainingen te organiseren om het werk naar behoren te kunnen doen. Er is al een locatie die als trainingscentrum zal dienen.

De voorbereidingen voor een nieuw hoofdkantoor voor het korps zijn in volle gang. "Wij onderhandelen met Staatsolie over een terrein. De bouw van het pand zal door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank worden gefinancierd", aldus Hoefdraad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina