Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Theater heeft mijn leven gered’

‘Theater heeft mijn leven gered’

12/10/2017 22:04 - Donovan Mijnals

‘Theater heeft mijn leven gered’

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ze was achter in de twintig en depressief. De reden van die depressie was toen wellicht ietwat naar de achtergrond gedrukt. Immers, ze had jarenlang gezorgd voor een moeder die psychiatrisch patiënt was, maar stond er niet bij stil dat dit gevolgen had. Als Hilkia Lobman toen geen kennis had gemaakt met theater, was haar leven wellicht totaal anders verlopen.

Het was een psycholoog die haar na het overlijden van haar moeder aanraadde: "Je bent nu net een soldaat die pas uit de oorlog komt; je moet iets voor jezelf gaan doen". Tien jaar later is ze ontzettend blij dat ze dat advies ter harte nam. Helen Kamperveen was bij On Stage precies op dat moment met theaterlessen voor volwassenen begonnen en Lobman had daar altijd al enorme interesse voor. "Ik hoorde eeuwig zeggen dat ik er goed in was, dus ik ben meteen voor auditie geweest. Het was één van de beste beslissingen van mijn leven. Ik heb zoveel te danken aan de plek On Stage, die heeft mijn leven gered!"

Ze stond als jong meisje vóór haar periode bij On Stage niet bekend als een modelstudent. "Ik heb zeker zeven keer een klas overgedaan", onthult ze. Haar situatie thuis leverde geen vruchtbare grond, maar dat was niet de enige oorzaak. "Ik kon me niet focussen op school. Ik leidde de hele klas en de leerkracht af. Ik had er ook geen belangstelling voor." En misschien is dat wel de belangrijkste oorzaak dat het niet ging. "Het onderwijssysteem in Suriname is er niet op gericht om andere gaven te ontdekken en te cultiveren. Ik dacht dat ik een vervelende luie leerling was."

Het gebrek aan kansen noopt de actrice het heft in eigen handen te nemen. "Ik heb met Ivan Tai-Apin (regisseur... red,) gesproken over een eigen stuk." Veel meer wil ze niet kwijt over nabije toekomstplannen, maar volgende maand moet alles al in kannen en kruiken zijn.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina