Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkoop Divali-vuurwerk verboden in India

Hooggerechtshof India verbiedt verkoop Divali-vuurwerk

12/10/2017 20:48

Hooggerechtshof in India verbiedt vuurwerk

In India veroorzaakte Divali-vuurwerk ook vorig jaar ernstige smog en luchtvervuiling. Foto: EPA  

NEW DELHI - Het Indiase Hooggerechtshof heeft de verkoop van vuurwerk verboden in aanloop naar het Divali-festival in New Delhi, in de hoop een piek in de luchtvervuiling te vermijden.

Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en gaat traditioneel gepaard met het afsteken van tienduizenden rotjes in de Indiase hoofdstad. Maar het goedkope vuurwerk bevat vaak giftige stoffen zoals kwik en arsenicum.

Vorig jaar leidde de traditie tot een dikke laag smog over de stad New Delhi en tot luchtvervuiling die 29 maal hoger was dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig beschouwt. Scholen en bouwwerven moesten gesloten worden.

Om dergelijke taferelen dit jaar te vermijden stelt het Hooggerechtshof een verbod in op de de verkoop van vuurwerk tot 1 november in de hoofdstad New Delhi en het omliggende district.

"Het festival kan even goed gevierd worden op andere manieren", stelt het hof in het vonnis. "We beschikken over directe bewijzen van jaarlijkse verslechtering van de luchtkwaliteit tot alarmerende niveaus. Vuurwerk is daar de directe en onmiddellijke oorzaak van." IPS / Oneworld.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina