Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hoefdraad wil einde scheefgroei bij Douane

Hoefdraad wil einde scheefgroei bij Douane

12/10/2017 10:12 - Eliézer Pross

Hoefdraad wil einde scheefgroei bij Douane

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft woensdag de vinger op de zere plek gelegd tijdens een plechtigheid voor de bevordering van douaniers. “U als douanier heeft een cruciale rol in alles wat met (overheids)geld te maken heeft”, zei de bewindsman in zijn felicitatieboodschap. Hij somde een reeks projecten op die de overheid financiert en noemde daarbij de aanleg van de vierbaans highway.

"Maar ik heb enkele ernstige kanttekeningen", vervolgde hij om vervolgens aan te geven dat het korps "niet de beste naam draagt in de samenleving". Hij zei regelmatig op de hoogte te worden gehouden van het reilen en zeilen op de haven, waar douaniers moeten waken over de belangrijkste inkomstenpost van de overheid.

Ook de illegale in- en uitvoer van goederen en drugs heeft zijn aandacht. "Ik heb vorige week een lang gesprek met het Openbaar Ministerie gevoerd over de aanpak van zaken, waarbij de douane een belangrijke rol te spelen heeft, vooral als het gaat om smokkel van sigaretten, alcohol en drugs."

De bewindsman is er niet over te spreken dat sommige personen zich heer en meester wanen op het terrein van de douane. In het verlengde daarvan noemde hij een voorval waarbij iemand vorige week een ongedekte cheque ter waarde van twee miljoen Surinaamse dollar heeft afgegeven. De persoon was zelfs in staat om zijn goederen in te klaren alvorens het probleem was ontdekt.

Om een reactie gevraagd zei Iwan Wekker, hoofd van de douane, dat de kwestie van de ongedekte cheque met alle ten dienste staande middelen aangepakt zal worden, met consequenties voor de dader. Procedures zullen worden aangescherpt om herhaling te voorkomen.

Wangedrag en misstanden worden vanaf 2018 niet langer getolereerd, zei de minister. Er zijn investeringen gedaan en nu staat "het derde managementteam in twee jaar tijd" aan het roer van de organisatie. "Dit geeft aan dat ik graag orde op zaken wil hebben."

De bewindsman pleitte er tot slot voor om samen met het korps "alles wat ooit misgegaan en scheefgegroeid is nu eindelijk een halt toe te roepen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen