Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gebrekkige controle

COMMENTAAR: Gebrekkige controle

12/10/2017 12:00

COMMENTAAR: Gebrekkige controle

 

DE BRUG OVER de Falawatrakreek op de weg naar Apoera is dinsdag ingestort nadat een veel te zware, met rondhout geladen truck daar tegen alle regels in overheen wilde rijden. Dat dit is gebeurd, zal niemand verbazen. Want ondanks alle regels, trekken transporteurs van hout en ander zwaar materieel zich nergens wat van aan. Dat doen ze al tientallen jaren niet.

Ze hebben lak aan iedereen, want er wordt toch niet of nauwelijks gecontroleerd. Op de Weg naar West-Suriname is dat vreemd, wat daar zijn controleposten van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Daar komen de overbeladen houttrucks kennelijk ongemerkt voorbij. Dat geeft te denken.

Vooral de bewoners van Apoera en andere dorpen in het gebied zijn door het misdadige gedrag van de truckchauffeur (of de houtconcessionaris) nu de dupe en kunnen geen kant op. Het gaat nog zeker een week duren voor ze over de weg naar Paramaribo kunnen rijden. Ook ondernemers uit de stad zijn de pineut, want die hebben nu de grootste moeite om hun producten naar het westen te brengen.

Maar het zijn niet alleen de houttrucks die bruggen en wegen vernielen en soms een gevaar zijn voor anderen. Dat hebben de recente ongelukken op de Saron- en Wijdenboschbrug pijnlijk bewezen. Vooral op laatstgenoemde brug gaat het regelmatig fout doordat de remmen van een vrachtwagen (of bus) het begeven. Dat heeft alles te maken met gebrekkig onderhoud. Toch komen dergelijke voertuigen wonderwel door de jaarlijkse verplichte keuring.

Daaruit mag geconcludeerd worden dat het er ook bij bepaalde keuringsstations niet altijd even kosher aan toegaat. Wie daaraan twijfelt, moet maar eens langs de kant van de weg gaan staan om te turven hoeveel auto's pikdonker geblindeerde ramen hebben. Die zijn ook langs de keuring gekomen en geen politieagent die de moeite neemt om de eigenaar op de bon te slingeren. Het lijkt wel alsof in Suriname regels worden gemaakt om overtreden te worden.

Met de truck vol brandstof op de Wijdenboschbrug liep het wonderwel redelijk goed af. Maar de vraag is niet of het ooit goed mis zal gaan, maar wanneer. Als zo'n rijdende bom ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien. Periodieke controle van voertuigen is dus keihard nodig en van levensbelang. Maar wie controleert de controleurs?

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina