Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zeg nyeh!!!

COLUMN: Zeg nyeh!!!

12/10/2017 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Zeg nyeh!!!

Stuart Rahan  

Van bewindslieden verwacht je het goede voorbeeld. Je verwacht geen belerend vingertje. Integendeel. Niet als zij ongenuanceerde uitspraken doen om zich vrij te pleiten, de schuld van zich af te werpen. Een minister neemt verantwoordelijkheid voor maatregelen die de bevolking hard treffen.

Je neemt het voortouw om de gevolgen van jouw acties (er is hier absoluut geen sprake van beleid) in alle openheid te bespreken, hoe vervelend de uitwerking ook mag zijn. Beleid kan nimmer als bedoeling hebben het volk te vernederen of nog verder de afgrond in te trappen.

Beste HI Ferdi en JP Ferdi, waar ik met mijn auto of bromfiets naartoe ga, is mijn zaak. Waar ik mijn geld aan uitgeef, is mijn verantwoordelijkheid. Ik heb de vrijheid te doen en te laten wat ik wil met inachtneming van wet en regelgeving. Ik ben derden niet tot last.  Als minister bent u wel verantwoordelijk voor wat derden ondervinden. In plaats van voor verlichting te zorgen, trekken u en uw superieuren de nekklem strakker aan en neemt het gebrek aan zuurstof toe.

Op het moment dat je het vliegtuig instapt, vertelt een stewardess je wat te doen als er een ramp dreigt. Stel jezelf als ouder of volwassene eerst in veiligheid door bij zuurstofgebrek je te verzekeren van een zuurstofmasker. Gewapend met het zuurstofmasker ben je beter in staat kinderen/slachtoffers te helpen. Op de boot verlaat de kapitein als laatste het schip.

Ferdi, wat u nu als kapitein doet is hetzelfde waar u de regering van verweet toen u nog openlijk kritiek kon leveren. U kiest voor uw eigen veiligheid. U verdient een vorstelijk salaris met aanvullende riante privileges terwijl u de naar overleving snakkende slachtoffers natrapt. Ik kan u één ding verzekeren: Suriname bestaat nog als u minister af bent. Alleen zult u worden nagewezen voor wat u achterliet.

Brengt mij bij de gewezen president Jules Wijdenbosch. Het was de periode dat men ontdekte dat rotondes het verkeer vlotter in veiligere banen leiden. Stadse Surinamers zagen daarin reden de draak te steken met in dit geval Coronianen. De grap was dat ook onze Coronianen een rotonde wilden. Voor Bosje geen probleem, al stelde hij wel een extra voorziening in het vooruitzicht: een pompstation. Volgens Bosje zou het pompstation hard nodig zijn omdat Coronianen steeds weer rondjes zouden blijven rijden.

Het moraal van het verhaal wil dat bewindslieden veranderen als kameleons. Vanaf hun transformatie tot bewindspersoon wordt vergeten welke positie zij innamen. Toen was het schoppen tegen het verderfelijke om zich dan onder te dompelen in hetzelfde verderf. De president herinnert ons regelmatig aan 'die kleine indiaanse jongen van Casiwinica'. Wat hij geworden is, kan ook iedere andere kleine jongen. Gedraag je naar jouw afkomst met verbetering naar de toekomst.

Beste Ferdi, u komt toch zelf uit een achterstandsbuurt, ergens op Houttuin? U kent als geen ander deze omgeving. Uw hart moet toch bloeden als Houttuin verwordt tot een nationale vuilnisbelt? U hebt er toch ook alles aan gedaan om uw sociale achterstand weg te werken. Chapeau en petje af.

U zou als lichtend voorbeeld kunnen bewijzen dat u uw sociale status bent ontstegen, ware het niet dat u Surinamers schoffeert. Surinamers die net als u van hun leven iets proberen te maken door hun auto of bromfiets in te zetten. Wat zou u ervan vinden als al deze zich misplaatst voelende Surinamers uw schoffering serieus nemen en een week lang hun auto of bromfiets laten staan? Zeg nyeh, ligt de hele handel en industrie, van wat er nog over is, op zijn gat. 

takanangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina