Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Viering dag der Marrons in Basiliek

Viering dag der Marrons in Basiliek

11/10/2017 21:12 - Audry Wajwakana

Viering dag der Marrons in Basiliek

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Zingend, dansend en lofprijzend is uiting gegeven aan de Dag der Marrons in de Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus. De meeste aanwezigen, gestoken in fleurige pangi's, kamisa's en prachtige Afrikaanse klederdrachten, maakten de dienst tot een uitbundig feest.

Het Rooms Katholiek Bisdom heeft voor het eerst Dag der Marrons op deze manier in de basiliek gevierd, onder enorme publieke belangstelling van mensen uit Paramaribo, andere districten, Frans-Guyana en toeristen.

Voor de dienst was er een plechtige optocht van priesters, diakenen, pastorale leiders en gelovigen in verschillende culturele klederdrachten. Bij de ingang van de basiliek werd de groep door een aleke-muziekgroep ontvangen en naar binnen begeleid. Het eerste halfuur werd besteed aan lofliederen onder leiding van Alma Anose.

Enkele jongeren van de rk-basisgemeente Hanna's Lust en Sunny Point belichtten in een korte toneelopvoering het probleem van grondenrechten en de zorg voor het gemeenschappelijke huis. Ze lieten zien hoe mensen buiten de dorpgemeenschappen gemakkelijk hun woongebieden kunnen opeisen. Als de gemeenschap weigert, dreigen ze een deurwaarder in de hand te nemen. "Wel, wij komen met Jezus", schreeuwt een dorpsbewoonster in de sketch, waarna de zaal in een deuk ligt.

Gelukkig krijgt de dorpskapitein juridische bijstand van zijn dochter die rechten heeft gestudeerd. Volgens het Samaaka-vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens hebben tribale volkeren het recht om hun grondgebied te behouden. Met deze opvoering hebben de jongeren een link gelegd tussen de grondenrechtenproblematiek in Suriname en het vertrouwen in God.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina