Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Spanje eist verklaring Catalaanse president

Spanje eist verklaring Catalaanse president

11/10/2017 11:05

Spanje eist verklaring Catalaanse president

Spaanse president Mariano Rajoy. Foto: EPA  

MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy eist van de regioregering van Catalonië dat ze duidelijk maakt of ze dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Op basis van die uitleg beraadt Madrid zich op de stappen die het tegen Catalonië gaat nemen.

Het verzoek komt als reactie op de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont, dinsdagavond. Aanvankelijk werd gedacht dat Puigdemont de onafhankelijkheid zou uitroepen. Dat deed hij niet, maar hij vroeg wel een mandaat om van Catalonië een onafhankelijke staat te maken, in de vorm van een republiek. Daarnaast tekende het Catalaanse parlement enkele uren na de toespraak een document waarin Catalonië zich onafhankelijk verklaart van Spanje.

Het is onduidelijk of dat juridisch enige waarde heeft. Puigdemont gaf dinsdag aan eerst de dialoog aan te willen gaan met het Spaanse parlement, en daarvoor enkele weken uit te willen trekken. De Spaanse regering heeft inmiddels laten weten de getekende onafhankelijksheidsverklaring door het Catalaanse parlement af te wijzen.

Of het daadwerkelijk tot gesprekken komt, valt te bezien. De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaría heeft een voorstel van Puigdemont voor gesprekken met een internationale bemiddelaar afgewezen. Nu.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina