Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen akkoord met Indiaas palmoliebedrijf

Nog geen akkoord met Indiaas palmoliebedrijf

11/10/2017 07:02 - Ivan Cairo

Nog geen akkoord met Indiaas palmoliebedrijf

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering en het Indiase bedrijf Foods, Fats & Fertilizers (FFF) hebben nog geen definitieve overeenkomst bereikt over plannen van FFF om in West-Suriname met de teelt van oliepalm en productie van palmolie te beginnen. Enige tijd geleden tekenden ze wel intentieverklaringen.

Een geplande bespreking tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en FFF vorige maand is niet doorgegaan. De vertegenwoordigers van het bedrijf konden vanwege de zware moessonregens niet meer naar New Delhi vertrekken toen de bewindsman daar voor besprekingen was.

FFF wil in Suriname een oliepalmaanplant van veertig duizend hectare aanleggen. Ook komen er een verwerkingsfabriek en een energiecentrale. Volgens het investeringsplan dat aan de regering was aangeboden gaat het om ruim 250 miljoen US dollar. 

Het bedrijf wil echter ruim 40.000 hectare grond van de overheid, maar dit stuit in politieke kringen op groot verzet. Er zijn naar verluidt sterke aanwijzingen dat FFF het geld om te investeren niet heeft, maar met de grond internationaal wil gaan shoppen om aan de middelen te komen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om in Para een palmoliebedrijf op te zetten. Of dat nog tot de plannen behoort is onduidelijk. Het oliepalmproject in West-Suriname zou aan circa vierduizend mensen werk verschaffen. Desgevraagd zegt minister Hoefdraad, dat partijen elkaar nog moeten vinden over een aantal zaken.

"Het is heel lang blijven liggen, maar ik heb de instructie gehad om het weer op te pakken", aldus de bewindsman.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina