Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Marrons en de relatie met God

COMMENTAAR: Marrons en de relatie met God

11/10/2017 12:00

COMMENTAAR: Marrons en de relatie met God

 

PATER ESTEBAN KROSS van het Rooms Katholiek Bisdom heeft dinsdag in de basiliek een preek gehouden waarbij hij snoeihard, duidelijk, verhelderend en liefdevol hoofdzakelijk zijn marrongehoor op simpele manier de belangrijkheid van de relatie met God heeft benadrukt.

Voor het eerst is de marrongemeenschap op Marrondag bij elkaar geweest in de katholieke kerk en al dansend is een offer gebracht van producten die in het binnenland worden verbouwd. Indrukwekkend was de preek van Kross die de toename van honger naar grond en disrespect voor ouderen in het binnenland centraal stelde. Hij fietste door de betekenis van het scheppingsverhaal van de mens, grond, het dieren- en plantenrijk.

De orkanen die recentelijk verschrikkelijk hebben huisgehouden in verschillende landen en sporen van vernieling hebben achtergelaten heeft de pater in verband gebracht met een zekere 'boosheid' in de wijze waarop wij mensen omgaan met de grond waarop wij leven. De hevigheid waarmee de orkanen 'tekeer' zijn gegaan geeft aan dat de mensheid het spreekwoordelijk te bont maakt met de grond.

Hebzucht naar grond en de grote drang om er voordeel uit te halen is ongekend. Het filosofische thema van pater Kross heeft een diepere betekenis en concentreert zich rond alles wat leeft, waarde heeft en een belangrijke plaats inneemt. Met het offer dat de marrons in de kerk hebben gegeven, is uiting gegeven aan de symbolische bewerking van de grond. Erkenning van de grond is een internationaal gegeven dat in sommige delen van de wereld tot oorlogen leidt maar in Suriname wordt het pad van vreedzaamheid bewandeld.

Sinds het grootkapitaal van concessiehouders zijn intrede heeft gedaan in het binnenland, kleine goudzoekers op illegale basis zijn overgegaan tot ontginning van het edelmetaal en zelfs delen van de samenleving meewerken aan de illegaliteit, is het respect voor het gezag in het binnenland tot een bedenkelijk laag niveau gekanteld. Zo erg dat de hand boven het hoofd van criminelen en gezagdragers wordt gehouden.

Pater Kross heeft gepleit voor morele herbewapening over het hele land, het binnenland incluis, opdat de bekende goede zeden en gewoonten van vroeger niet verloren gaan. Aan de andere kant vraagt elke marrondag om bezinning. De echte sociaal-maatschappelijke en economische wegwijzer van ontwikkeling moet nog komen. Beter onderwijs, volkshuisvesting, nutsvoorzieningen, oorlog tegen kwikvervuiling en duiken in de agrarische sector werken stagnerend op de strategische ontwikkeling.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina