Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Catalonië schort onafhankelijkheid op

Catalonië schort onafhankelijkheid op

10/10/2017 22:40

Voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid nemen dinsdag deel aan een demonstratie in Barcelona, Spanje.

Voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid nemen dinsdag deel aan een demonstratie in Barcelona, Spanje. Foto: AP / Francisco Seco  

BARCELONA - De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft de onafhankelijkheid voor onbepaalde tijd, maar in elk geval voor enkele weken, opgeschort. Na een maand lang de spanning in Catalonië te hebben opgevoerd, blijkt het deelstaatbestuur het vooralsnog niet aan te durven de band met Spanje door te snijden.

Puigdemont stelde in het Catalaanse parlement vast dat hij "het mandaat heeft om Catalonië een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek te laten worden". Onmiddellijk liet hij daarop volgen, "met dezelfde plechtigheid, dat de regering en ik zelf voorstellen de onafhankelijkheidsverklaring op te schorten om een dialoog met de Spaanse staat te laten plaatsvinden".

Het zou ongepast zijn, aldus Puigdemont, om alle oproepen tot dialoog, "afkomstig van alle hoeken van de planeet", te negeren. Eerder op de dag nog had EU-president Donald Tusk, als EU-president en als lid van een etnische minderheid, een emotionele oproep gedaan aan Puigdemont om "niet de beslissing mee te delen die dialoog onmogelijk maakt". Hij voegde zich daarmee bij een groot gezelschap van Europese regeringsleiders en winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. 

Minstens zozeer zal Puigdemont zich hebben laten leiden door de dreigementen vanuit de Spaanse staat. De laatste week werd in de Spaanse media openlijk gespeculeerd over het arsenaal aan wetten dat tegen Catalonië zou kunnen worden ingezet. De Spaanse regering waarschuwde de macht over te nemen, de deelstaatregering te ontslaan, nieuwe Catalaanse verkiezingen uit te schrijven, en daarnaast het bevel over politie en ambtenarij naar zich toe te trekken. Volkskrant.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina