Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • The Unknown Known brengt werelden bijeen

The Unknown Known brengt werelden bijeen

13/09/2017 18:06 - Donovan Mijnals

The Unknown Known brengt werelden bijeen

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Isidoor Wens heeft zijn verdriet in zijn kunst verwerkt. “Mijn moeder is het afgelopen jaar overleden. Alles wat ik in deze periode doe, heeft met haar te maken”, vertelt hij. De werken zullen deel uitmaken van de expositie ‘The Unknown Known’ die vanaf 17 tot en met 19 september te zien is in het Surinaams Museum in het Fort Zeelandia. Samen met zijn buitenlandse collega’s Gery Bouw, Jellie Klaster en John ‘Falsetto’ Pfumojena is de afgelopen weken hard aan de expositie gewerkt. De buitenlanders waren als artist in residence in het Art Centrum Botopasi (Artceb), waar Wens de trekker van is.

Wens vertelt dat hij zich voor zijn werk gefocust heeft op de deur van zijn moeder, die volgens Saamaka tradities met houtsnijwerk versierd is. Daarmee brengt de kunstenaar eigenlijk ook een ode aan zijn 93-jarige vader. De deur is namelijk het laatste houtsnijwerk dat hij maakte. "In mijn tekeningen heb ik mijn eigen interpretatie gegeven aan het Saamaka houtsnijwerk." Hij zegt dat zijn inspanningen om kunstenaars naar zijn geboorteplek te brengen al vruchten afwerpen. Het zorgt ervoor dat kinderen groter durven dromen over hun toekomst en welke rol ze daarin kunnen vervullen.

Overigens was er een goede interactie tussen de lokale gemeenschap en de kunstenaars. "Ik vind het bijzonder dat hij kunstenaars uitnodigt om middenin de Saamaka gemeenschap te werken", zegt Klaster die zich voor haar werk door de omgeving liet inspireren. Klaster is enorm geïnteresseerd in historie en cultuur en heeft zich door die belangstelling al naar een scala van plekken in de wereld laten leiden. "Dit leek mij een heel mooie manier om verder te gaan met mijn onderzoek naar een andere cultuur." De kunstenares gebruikte voornamelijk materialen uit de omgeving voor haar werken. Onder meer weefde ze een speciaal huis van kokospalmblad.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina