Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overheid zwak tegen financiële corruptie

Overheid zwak tegen financiële corruptie

13/09/2017 00:03 - Eliézer Pross

Overheid zwak tegen financiële corruptie

VSB-voorzitter Bryan Renten (l) en Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk (r). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De goedkeuring van de Wet op de Jaarrekening is pas een eerste stap in de juiste richting bij de strijd tegen financiele malversaties in Suriname. “Recht voor één, recht voor allen”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij verwijst naar de nalatigheid van de meeste overheids- en parastatale bedrijven die geen financiële jaarverslagen produceren en stelt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven.

"Het zijn publieksgelden waarmee staats- en parastatale bedrijven in stand worden gehouden en de samenleving heeft er recht op om te weten wat er daarmee gebeurt", voegt hij eraan toe. Op een handjevol na, zoals Telesur en Staatsolie die jaarverslagen produceren vanwege hun internationale betrekkingen, publiceren de meeste staatsbedrijven geen financiële jaarverslagen.

"Alle staatsbedrijven vallen onder de Wet op de Jaarrekening omdat zij een publiek karakter hebben", zegt een kritische ondernemer anoniem. Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten onderstreept dat de gedachte van de wet is om niet alleen transparantie te bevorderen, maar ook om corruptie te bestrijden.

Hij vindt daarom dat de overheid het goede voorbeeld moet geven door de Centrale Lands Accountants Dienst (Clad) te versterken met deskundig kader. "Het mag niet zo zijn dat de Clad alles van de overheid goedkeurt. Er moeten ook sancties uit rollen als er misstanden worden vastgesteld tijdens een onderzoek."

Een ander punt van kritiek vanuit het bedrijfsleven is dat er ook wetgeving moet komen waarin het beroep van accountant wordt omschreven. "Momenteel mag iedereen zich accountant noemen in Suriname", stelt Bilkerdijk. Hij en Renten zien de wet wel als een stap in de goede richting. Renten: "Wij moeten een cultuur van transparantie en professionalisering in Suriname ontwikkelen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina