Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Filmproductie stimuleren

COMMENTAAR: Filmproductie stimuleren

13/09/2017 12:00

COMMENTAAR: Filmproductie stimuleren

 

SURINAMERS HEBBEN AANLEG voor een aantal gebieden waar zij hun creativiteit op kunnen loslaten. Ze maken er volkstoneelstukjes en korte films over. Als acteur of actrice komen zij ook redelijk uit de verf. Maar om een hoger niveau te bereiken zijn ze als het ware verplicht naar het buitenland te gaan. Aegina Brahim is zo iemand. Ze zit op de Londen Film School. De korte film ‘Laws of the Game’ heeft ze gemaakt tot een afstudeerproject om haar mastertitel te behalen. ‘Laws of the Game’ is ontstaan uit het verhaal over Deborah Zebeda die bij voetbalwedstrijden de leiding heeft.

Zij werd gekozen als alleenstaande moeder die geloof in zichzelf heeft, wat als inspiratiebron moet dienen. De focus van Brahim ligt op het inspirerende en succesverhaal van Zebeda. De film is naar verschillende festivals opgestuurd en de maker heeft er al vijf awards mee gewonnen, een oppepper en voor de maker vertrouwenwekkend.

Wie nauwlettend de verrichtingen van het conservatorium volgt is getuige van de successen die geboekt worden. Er zijn studenten afgeleverd aan wie Suriname op den duur voordeel zal hebben. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om de succesvolle ontwikkeling te bereiken. Maar initiatiefnemer Ramon Williams zette door en zijn geloof dat het conservatorium een succes zou worden en zijn doorzettingsvermogen en de drang naar kennisoverdracht, hebben tot dit resultaat geleid. Hij plukt nu de vruchten van zijn niet aflatende inzet. De volksmuziekschool heeft dankbaar pionierswerk geleverd maar het werd tijd om het niveau verder op te trekken.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur doet er goed aan om bij het vernieuwen van het onderwijs ook veel aandacht te besteden aan Cultuur en moet voorop gaan in initiatieven om kansen te scheppen voor jongeren, cultuurdragers. Het succesverhaal van Aegina Brahim met de korte film over Deborah Zebeda geeft aanleiding aan te dringen om een forum te creëren voor jonge krachten om op een hoger niveau te leren filmen en alles wat daarbij hoort en de kennis van de groep met acteertalent te vergroten.

Daarbij krijgt de jeugd de gelegenheid een beroepsrichting te kiezen die volledig aansluit op haar aspiraties. Op deze manier wordt de jeugd niet gedwongen te kiezen voor een ongewilde beroepsrichting. Bovendien wordt met het stimuleren van kunst- en cultuuronderwijs kader gekweekt dat later op zijn beurt kennis en ervaring kan overdragen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina