Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname buiten risicogebied orkanen

Suriname buiten risicogebied orkanen

12/09/2017 00:03 - Merredith Bruce

Suriname buiten risicogebied orkanen

 

PARAMARIBO - Terwijl orkanen verwoestingen hebben aangericht in landen waar zij voorbij zijn geraasd, is dat Suriname bespaard gebleven. Ook nu. Dat komt volgens weerkundige Roël Oehlers door enkele factoren. Een belangrijke reden die hij noemt is dat “het land dicht bij de evenaar ligt".

"Deze ligging zorgt ervoor dat de rotatie van een orkaan tegen de wijzer van de klok, op het noordelijk halfrond erg klein is." De kracht die mede helpt zorgen voor de rotatie heet de Corioliskracht. Deze is dicht bij de evenaar te beperkt, waardoor Suriname vanwege de nabije ligging dus buiten de invloed daarvan valt. Oehlers noemt het hierdoor ook uitgesloten dat het land in de toekomst getroffen zal worden door directe invloeden van zo een tropische storm.

Hij legt uit dat de uitlopers of spiraalbanden van een orkaan wel invloed kunnen uitoefenen op het weer in Suriname. Die kans is aanwezig, als een storm of orkaan zich goed heeft ontwikkeld boven de Atlantische Oceaan. "Afhankelijk van de positie en intensiteit van stormen kunnen ook vloedgolven richting de kust geduwd worden." Andere landen op het Zuid-Amerikaanse continent zoals Colombia en Venezuela hebben een relatief grotere kans om getroffen te worden door stormen of orkanen.

Oehlers kan begrijpen waarom Suriname een gezegend land wordt genoemd. Hij onderstreept wel dat de ontwikkelingen binnen de atmosfeer goed in de gaten gehouden moeten worden. Met name de klimaatverandering vormt een dreiging voor de mensheid. "We hopen dat we gezegend blijven, maar als ik die ontwikkelingen volg, maak ik mij wel zorgen. Je hebt langere regen- of droge periodes en de intensiteit van rukwinden neemt toe. Dat is de trend die ik zie."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina