Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaamse film gooit internationaal hoge ogen

'Laws of the game' gooit hoge ogen op internationale festivals

12/09/2017 18:08 - Donovan Mijnals

'Laws of the game' gooit hoge ogen op internationale festivals

 

PARAMARIBO - Aegina Brahim is extatisch. De film ‘Laws of the Game’ die ze vorig jaar in Suriname opnam, heeft op filmfestivals al vijf prijzen in de wacht gesleept. Het is precies waar de filmmaker op hoopte toen ze aan het project begon. De prijzen die de film nu wint, zijn tegelijkertijd een puike kers op de taart, omdat ‘Laws Of The Game’ eigenlijk werd gemaakt als afstudeerproject om haar mastertitel te behalen aan de London Film School. Overigens is dit overweldigende resultaat niet alleen maar vanwege haar inspanningen. “Het was een team-effort”, benadrukt ze.

Laws Of The Game is gebaseerd op het verhaal van Deborah Zebeda, toen nog de enige vrouwelijke Surinaamse referee die voetbalwedstrijden van zowel mannen als vrouwen fluit. Het relaas is er een van volharding en overwinning. Brahim legde vorig jaar uit dat het haar heel erg aansprak dat Zebeda een alleenstaande moeder is met een onwrikbaar geloof in zichzelf. Naast arbiter is de vrouw ook penitentiair ambtenaar in Santo Boma. Haar verhaal kan als inspiratiebron dienen voor vrouwen over de hele wereld. "Ik ben blij dat door de film de wereld kan zien dat ik mijn uiterste best doe om mijn doelen te bereiken", stelt Zebeda.

De film kan grote gevolgen hebben voor Suriname. "Suriname en Surinamers worden nu gezien, niet alleen wat het verhaal betreft, maar ook qua talent om een film te maken, en dat is belangrijk." Daarbovenop gaan door het succes van de film nu allerlei deuren open om meer films in Suriname over Surinamers te schieten. "Dat was mijn doel en ik heb het idee dat we dat wel bereikt hebben", stelt Brahim trots. Hoewel Zebeda zelf ook in de film speelt, ambieert ze niet per se een carrière om als actrice de wereld te veroveren. "Ik ben bezig met het leiden van wedstrijden, dat vind ik al genoeg."

Laws of the game

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina