Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Babylonisch onderwijs

COLUMN: Babylonisch onderwijs

12/09/2017 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Babylonisch onderwijs

Gerold Rozenblad  

In het oude Babylon zaten ze met de handen in het haar toen de spraakverwarring zich voordeed. En tot nu toe wordt dit voorbeeld aangehaald als kennelijk het grootste gebrek aan duidelijke richting aangaande een onderwerp. Ach, ze konden niet weten dat in de toekomst de Moeder der Spraakverwarringen zich nog moest voordoen. Helaas voor ons doet die zich voor in ons onderwijs.

Een grotere klucht schijnt er niet mogelijk te zijn. Je zou president Bouterse willen aanraden om wanneer hij terug is van zijn ramptoer in Cuba op de meest korte termijn minister Peneux van Onderwijs te ontslaan. Als die tenminste nog verantwoordelijk is voor ons onderwijs en niet de presidentiële commissie. Of allebei. En daar schijnt precies de schoen te wringen, onduidelijkheid over wie de kapitein is en wie de stuurman(nen). En dan loert muiterij om de hoek.

Althans, zo komt het op mij over, wanneer de minister zegt dat hij niets van doen heeft met het initiatief van het RKBO om de schooltijd te verlengen. Als ze bij het RKBO een plan hebben, dan is Peneux er in elk geval niet van op de hoogte. En dan vraag ik mij af binnen welk algemeen beleid dat zou moeten passen. Het is jammer dat Peneux in zijn reactie slechts BvL-/ALS-voorzitter Valies op de korrel neemt over het feit dat de maatregel niet van hem komt en niet gelijk daarachter zegt dat hij het RKBO gaat uitnodigen om erachter te komen waar het buiten zijn weten om naar toe koerst.

Want het is toch van de zotte dat, vooropgesteld dat het RKBO en de bond overeenstemming bereiken, dan slechts voor die scholen langere "schooltijd" zal gelden. Wat dat ook precies moge inhouden. Want op steun van 'Koffertje' hoeven we niet te rekenen. En hoezeer ik me soms achter de oren krab over 's mans motieven, kan ik hem in dit geval niet kwalijk nemen dat hij "te wapen" roept. Want dit ruikt naar een doorzichtig stukje intrige.

Aan het eind van het schooljaar hebben wij in koor gejankt over het slechte resultaat. Het minste wat je zou verwachten is dat er ten minste een spoor van overleg en eenduidigheid zou zijn om te proberen er in het komend jaar samen iets beters van te maken. De vakantie is al bijna half voorbij en het enige wat steeds duidelijker wordt, is dat vanaf oktober het weer een bokkenrit wordt. Al was het alleen om de grootschalige mutaties die Valies ook niet pikt.

Ondertussen begin jij je als ouder af te vragen welk avontuur ouder en kind weer te wachten staat. Want de toekomst van ons onderwijs lijkt te zijn verworden tot een machtsspel dat wordt uitgevochten over het hoofd van de kinderen. En daar past een gecreëerde spraakverwarring goed in. Maar hoezeer het verhaal over de toren van Babel reeds duizenden jaren oud is, schijnt hardleersheid ons te hebben laten vergeten wat het eindresultaat daarvan was. Complete instorting. Ons onderwijs begint nu wel erg Babylonische trekken te vertonen. Helaas.

roziegeur@gmail.com 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina