Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afgeschreven flessen verheven tot kunst

Afgeschreven flessen verheven tot kunst

11/09/2017 19:45 - Van onze redactie

De drie winnaars van het Vakantie Flessenproject.

De drie winnaars van het Vakantie Flessenproject. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In een kleurrijke zaal van de Nola Hatterman Art Academy vol beschilderde vijfgallon-waterflessen, mochten trots stralende ouders maandag artistieke werkjes van hun kinderen bewonderen: het resultaat van het Vakantie Flessenproject van Nola Hatterman en Villa Zapakara. Een dj en een clown verhoogden de feestvreugde.

De fleurige kunstwerkjes die de kinderen hebben gecreëerd, variëren van zombieflessen tot vulkanische gasbommen. Hieruit is door Nola Hatterman en Villa Zapakara een voorselectie gemaakt. Daaruit mocht schrijver Robby Parabirsing, die als jury fungeerde, drie winnaars kiezen.

De 13-jarige Tanisia Muntslag sleepte de eerste prijs in de wacht. Daniel Burnett en de 'groep' James en Jeanluc wonnen de tweede en derde prijs. Alle winnaars ontvingen een geldbedrag. Tanisia's creatie is een mix van drie tekeningen. "Ik houd heel veel van tekenen en doe het sinds ik drie jaar was", vertelt ze enthousiast. "Ik kon gewoon niet kiezen wat ik moest tekenen. Ik zat tussen een leuke bloem, een lief klein pokemonachtig beestje of een lantaarn. Ik heb daarom gewoon besloten om ze te mixen."

In de zaal hingen banners van sponsor en initiatiefnemer Zenobia Bottling Company, die zeventig recycleflessen heeft gedoneerd. Het ging om afgeschreven exemplaren. "Maar omdat wij een bedrijf zijn dat heel sterk gelooft in recyclen en waste-management, hebben wij een leuk project bedacht om niet alleen de kinderen bezig te houden in de vakantie, maar hen ook bewust te maken van hoe belangrijk recyclen eigenlijk is", vertelt projectmanager Melisha Stanford.

Een van de deelnemers aan het vakantieflessenproject was Archana Khedoe, kleindochter van de overleden Krishnapersad Khedoe, maker van het standbeeld van Mai & Baba. Moeder Sandia vertelt trots: "Het artistieke is altijd in de familie geweest. Mijn dochter heeft heel erg genoten van dit initiatief. En hoewel zij niet heeft gewonnen, was het toch een ervaring voor haar."

In huize Khedoe wordt er wel stil gestaan bij recyclen en het hergebruik van voorwerpen. "We zijn ons daarvan heel erg bewust. Zo gebruiken we wasverzachterflessen als plantenpotjes. Dat bespaart ons niet alleen geld, maar er wordt minder plastic verbruikt."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina