Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Particulier wil kafverbrandingsbedrijf beginnen

Particulier wil kafverbrandingsbedrijf beginnen

11/09/2017 03:28 - Beta Debidien

Het verbranden van kaf in openlucht vindt nog steeds plaats in Nickerie. Minister Welzijn werkt naar een structurele oplossing dit tegen te gaan.

Het verbranden van kaf in openlucht vindt nog steeds plaats in Nickerie. Minister Welzijn werkt naar een structurele oplossing dit tegen te gaan. Foto: Beta Debidien  

NIEUW NICKERIE - Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft zaterdag tijdens een werkbezoek aan Nickerie met verwerkers van padie en exporteurs gesproken over het aanhoudende kafverbrandingsprobleem. Hij wil snel een einde maken aan het verbranden in de openlucht.

"We hebben afspraken gemaakt met een ondernemer die een energiebedrijf wil opzetten, zodat het kaf verwerkt kan worden tot energie waardoor het verbranden in de openlucht kan stoppen." Welzijn zal het plan deze week verder in Paramaribo bespreken met belangrijke belanghebbenden."Wij zullen nagaan hoe wij de ondernemer kunnen ondersteunen zodat ook meer verwerkers gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om hun kaf af te staan."

Rijstexporteurs hebben zich bij de bewindsman beklaagd over de hoge douanekosten per export container. "We gaan met de douane, Havenbeheer en het ministerie van Financiën om de tafel zitten om na te gaan hoe wij de kosten zodanig kunnen verlagen, dat de boeren uiteindelijk een betere prijs krijgen voor hun padie", zegt de bewindsman. Hij is zich ervan bewust dat de kosten die de exporteur maakt verwerkt worden in de prijs van het exportproduct.

"Wanneer de exportkosten hoog zijn zal de exporteur ook minder bieden aan de rijstboer voor de padie, maar als hij lagere kosten heeft dan kan hij wat meer bieden." Daarover heeft de minister concrete afspraken gemaakt met verwerkers en exporteurs. Binnen twee weken is er een vervolggesprek met de initiatiefnemer van het kafverwerkingsbedrijf. Minister Welzijn heeft ook gesprekken gevoerd met andere economische belangenorganisaties, die hem hun problemen hebben voorgelegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina