Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Humanitaire vlucht naar Antigua vertraagd

Humanitaire vlucht naar Antigua vertraagd

11/09/2017 15:08 - Ivan Cairo

De belading van de SLM-kist met hulpgoederen bestemd voor Barbuda.

De belading van de SLM-kist met hulpgoederen bestemd voor Barbuda. Foto: Ivan Cairo  

ZANDERIJ - De noodhulpvlucht die maandag met een SLM-charter wordt uitgevoerd is enigszins vertraagd. Het vliegtuig zou volgens de aanvankelijke planning omstreeks één uur 's middags het luchtruim kiezen, maar rond twee uur was de belading nog in volle gang. De regering stuurt een zending noodhulp naar Antigua en Barbuda die afgelopen week zwaar werd getroffen door Orkaan Irma.

Op Barbuda is ruim 95 procent van alle woningen en gebouwen beschadigd of volledig verwoest. De ongeveer vijftienhonderd inwoners zijn intussen naar Antigua overgebracht. Tegen de Ware Tijd zegt SLM-directeur Robbi Lachmising, dat het beladen langer duurt dan was verwacht. "Het systeem is gericht op passagiers en hun bagage, maar nu laten we de passagiers weg en gaat alleen vracht mee. We moesten dus even aanpassen en nu gaat alles manuaal", aldus de SLM-topman.

Lachmising stelde dat de SLM direct bereid was een vliegtuig in te zetten voor de operatie nadat de regering vrijdag een beroep op de maatschappij deed. Het inzetten van een vliegtuig ging bovendien makkelijk: door annulering van reguliere vluchten op Orlando en Miami vanwege Orkaan Irma, was er een toestel vrij om de operatie uit te voeren. Aangezien het om een humanitaire missie gaat, brengt de SLM slechts de "kostprijs" van de operatie in rekening. "Op een humanitaire vlucht zijn we van mening dat we ook onze bijdrage moeten leveren. Vandaar dat we niet de commerciële prijs voor deze vlucht vragen", stelt de SLM-topman.

Suriname stuurt een lading van tien ton hulpgoederen bestaande uit onder meer water, melk, meel, spijsolie, waspoeder, lakens, dekens en matrassen. Indien de volledige lading maandag niet kan worden vervoerd, zullen alvast de levensmiddelen, lakens en dekens worden overgebracht. "Als goede buur hebben we als land de beste keus gemaakt, door de gebieden die recent getroffen zijn door onder meer de orkaan Irma een helpende hand te bieden. Het is belangrijk dat we in een spoedmeeting nagaan, hoe de hulpverlening vanuit de Caricomlanden op gang kan komen", zegt waarnemend president Ashwin Adhin.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina