Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaar doet onderzoek naar eetbare klei

Kunstenaar doet onderzoek naar eetbare klei

10/09/2017 07:21 - Audry Wajwakana

Pimbaballetjes die worden gebakken op houtvuur.

Pimbaballetjes die worden gebakken op houtvuur. Foto: Facebookpagina Masha Ru  

PARAMARIBO - Het eten van aarde, bekend onder de wetenschappelijke naam geofagie, vindt wereldwijd plaats. Bij vele volken van Azië, Afrika, Amerika en zelfs in Zuid-Europa wordt aarde gegeten. De van oorsprong Russische kunstenaar Marsha Ru die vanaf 2009 in Nederland woont, doet vanaf 2011 onderzoek naar eetbare aarde. De kunstenaar is in Suriname waar ze onderzoek doet naar Surinames eetbare aarde; pimba.

Als gastkunstenaar hield zij donderdagavond in de Readytex Art Gallery een presentatie over haar onderzoek van verschillende soorten eetbare klei. In totaal heeft zij wereldwijd tweehonderd monsters verzameld die zij met installaties tentoonstelt. Het publiek mag dan proeven. Voor Suriname heeft zij negentien monsters uit Rusland en Ukraïne meegenomen. Die heeft zij samen met die van de Surinaamse soorten die zij de afgelopen dagen heeft verzameld in kalebaskommetjes op een tafel gezet. Het publiek mocht op eigen risico proeven.

De aanwezigen die het aandurfden reageerden verschillend. "Het is net krijt in je mond. Geen specifieke smaak", roept een proever. Een andere proever roept enthousiast dat ze bij één van de monsters geroosterde kip proeft. Ru: "Het eten van aarde of klei wordt in sommige landen beschouwd als een oude culturele, spirituele en helende gewoonte en wordt vaak door de westerse wereld gezien als ongezonde psychologische aandoening." De kunstenaar heeft vanaf haar kindertijd altijd trek gehad in het eten van aarde. "Dus toen ik ontdekte dat er eetbare aarde verkocht wordt en dat meer mensen best trek daarin hebben, besloot ik onderzoek daarnaar te doen", zegt ze.

Ru is al vanaf 2011 bezig met het onderwerp en het onderzoek is ze in 2013 gestart. Haar bezoek aan Suriname is een onderzoeksfase van het project 'Pimba, Closing the Gap', dat zal plaatsvinden in Amsterdam in 2017-2018, met de ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. "In een krantenartikel raadde voedseltechnoloog Ricky Stutgard mensen af om pimba te eten en een soortgelijk advies geven internationale voedselautoriteiten. Men gaat ervan uit dat er hoge waarde aan aluminium in pimba zit, maar dat er ook andere toxische elementen zoals lood in eetbare klei zitten die heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens", zegt de kunstenaar in haar presentatie.

Wat de kunstenaar merkt, is dat mensen ondanks de waarschuwingen toch doorgaan met het eten van klei. "Daar ben ik nieuwsgierig naar", zegt ze. In haar zoektocht naar antwoorden kon ze weinig vinden op het internet over het eten van pimba. "Het enige wat ik vond is dat die bij rituelen bij een wintiprei wordt gebruikt. Maar over het waarom van het eten kon ik geen info vinden en daarom besloot ik naar Suriname te komen om de info bij de mensen zelf te halen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina