Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Tot het einde

COLUMN: Tot het einde

10/09/2017 12:00

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.

In ‘Nahar miti Rahan’ houden journalist Stuart Rahan en kunstenaar Kurt Nahar om en om een wekelijkse tweespraak met elkaar met betrekking tot de moorden van 8 december 1982. Rahan was destijds twintig jaar en Nahar tien jaar. Vandaag schrijft Nahar.  

Ay Stuart, mi de yere. Iedereen die samenwerkt met een man als Desi Bouterse is gedoemd tot het einde. Iedereen die te Broko Baka is ingezegend met het wijwater van Steve Meye en heeft gedronken uit de pot van de yorka supu behoort tot de groep van foutisten. De overname in 1980 was gebaseerd op het feit dat enkele rijken zich verrijkten over de ruggen van het arme volk. De troep van zestien voelde zich geroepen door de hand van God een halt toe te roepen aan die corruptie.

Wel nu, wie van diezelfde nog in leven zijnde vrienden van Desi voelt zich geroepen om hem nu een halt toe te roepen? Bouterse heeft zijn doel bereikt. Hij heeft door zijn schrikbewind het volk monddood gemaakt. Een handjevol mensen durft nog wat te zeggen. De rest kijkt toe vanaf de kantlijn. Desi en zijn vrienden hebben zich ook schandalig verrijkt ten koste van het arme volk. Ja Stuart, wie zal nu durven op te staan? Kurt zegt: "Suma sa hori tutu, kaba trawan koti meti? De ene werkt en de andere krijgt het loon, de ene zijn genot is het verdriet van de andere."

Ay brada Stuart, er vinden onder Bouterse altijd uitzonderlijke gebeurtenissen plaats. Waarom kon er voor de brute moorden geen Anticorruptiewet worden aangenomen? Het motto zou toen ook kunnen zijn: 'Dief houd de dief' en waren er zo een aantal levens bespaard gebleven. Ay Stuart a kondre e seki seki, maar De Baas is op vakantie. Hij zegt voor een check-up naar Cuba te moeten. Het volk dat op hem gestemd heeft, moet maar genoegen nemen met een medische sector die door hem is uitgehold. Onze eigen doktoren zijn zo te zien niet goed genoeg voor hem.

Ik kan Desi ook wel best begrijpen hoor. Als hij jaar in jaar uit op Broko Baka moet zijn. Met zijn Dew Baboeram wordt het ook eentonig. Ay toch Stuart: "Engel fu strati, didibri fu oso. Angel in daytime, devil at night. Eenmaal buiten het publieke oog gedragen 'braverikken' zich als bevrijd door de nacht. De trainee van Binnenlandse Zaken, uitgezonden naar China door deze regering, is zo geïnspireerd geraakt door Desi en de zijnen dat ze een bracelet is gaan proberen te stelen op vreemde bodem.

Dankzij Desi hebben wij een klepto mae erbij. Desi beloofde haar gouden bergen, maar ze wilde niet wachten en het juweeltje van Sapoen wilde zichzelf ook verrijken. Dan maar met wat blingbling juwelen uit China. Bouta, de grootste dief van Suriname, gedraagt zich nu als een echte lagi mati door te schreeuwen: "Houd de kruimeldief." Ja Stuart, De Nationale Democratische Partij is een partij die straffeloosheid predikt en verkondigt. Alles wat krom is wordt recht gesproken door de Limboliserende praatmachine. Kurt zegt: "Sidonman no sabi wakaman pina. De rijke kent het leed van de arme niet."

naharahan0812@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina