Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitschakelen tussenhandel antwoord op hoge prijzen

Uitschakelen tussenhandel antwoord op hoge prijzen

09/09/2017 08:36 - Merredith Bruce

Uitschakelen tussenhandel antwoord op hoge prijzen

 

PARAMARIBO - De Vereniging van Surinaamse Winkeliers wil tussenhandelaren ‘buiten spel’ zetten. Voorzitter Raymond Hasnoe is ervan overtuigd dat hierdoor sommige goederen goedkoper worden. Tussenhandelaren kopen grote partijen goederen op om die weer te verkopen aan bijvoorbeeld winkeliers. De tussenhandelaar krijgt commissie van de winkelier. Die berekent dit door in de verkoopprijs van de goederen.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft vorige week in verband met verhoging van het invoerrecht op kippenvlees gezegd dat de consument niet de dupe mag worden van importeurs en tussenhandelaren. Hij doelde daarmee op de winstmarges die deze schakels in rekening brengen en die vervolgens door de winkeliers worden doorberekend in de verkoopprijs. "Als de winkelier de goederen rechtstreeks koopt bij de importeur of producent, houdt hij zich aan de winstmarge", zegt Hasnoe.

Het komt hem voor dat een tussenhandelaar alle voorraad opkoopt bij de importeur. Het gaat om 'hot' items die worden opgekocht. "De importeur mag niet alles verkopen aan één persoon, maar doet toch omdat hij hiermee bespaart op distributie. Het gaat erom dat hij zijn geld krijgt." Winkeliers staan volgens Hasnoe machteloos. De overheid zou met importeurs om de tafel moeten gaan om dit aan te pakken. De VSW-voorzitter zegt dat Welzijn dit ook heeft aangekondigd.

Er is nog meer waar de vereniging zich achter schaart. Zo juicht zij het toe dat de voorwaarden om te gaan ondernemen vergemakkelijkt zullen worden. Zo zal met de aanname van de wet Bedrijven en Beroepen een winkelvergunning niet meer nodig zal zijn. De ondernemer zal zich wel aan voorwaarden moeten houden. Dit bleek uit een gesprek deze week van de bewindsman met vertegenwoordigers van winkeliersvereniging Akmos, Ravaksur, Consumentenkring en de winkeliersvereniging.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina