Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname stuurt noodhulp voor slachtoffers orkaan Irma

Suriname stuurt noodhulp voor slachtoffers orkaan Irma

09/09/2017 10:42 - Van onze redactie

Orkaan Irma heeft veel schade aangericht in het Caribisch Gebied.

Orkaan Irma heeft veel schade aangericht in het Caribisch Gebied. Foto: AFP  

PARAMARIBO - De regering stuurt komende week noodhulp naar slachtoffers van orkaan Irma. Antigua en Barbuda krijgen maandag een vliegtuiglading water, melk, rijst, meel, melk, olie, lakens en hygiënepakketten. “Hiermee wil de regering enige verlichting brengen in de rampzalige situatie waarin de bevolking van zustereiland Barbuda zich bevindt”, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Op Barbuda is naar schatting ruim 95 procent van de woningen en andere gebouwen verwoest of beschadigd. De regering heeft bepaald dat iedereen het eiland moet verlaten. Reeds zijn meer dan driehonderd bewoners geëvacueerd naar het zustereiland Antigua. De hulpverleningsactie gebeurt in nauwe samenwerking met het Kabinet van de President en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er ook hulp geboden zal worden aan slachtoffers op Sint Maarten waar er veel Surinamers wonen. De orkaan heeft daar ook enorm veel schade aangericht. Ook het Surinaamse Rode Kruis gaat de slachtoffers helpen. Het heeft een bankrekening geopend waar mensen een bijdrage kunnen storten. Humphrey Blinker van de afdeling Rampenbeheersing zegt dat het initiatief voortvloeit uit een gezamenlijke actie van andere Rode Kruis-organisaties wereldwijd.

Irma geldt als één van de zwaarste orkanen die deze eeuw boven de Atlantische Oceaan zijn ontstaan. De orkaan is onderweg naar de Dominicaanse Republiek en Haïti. Zondagochtend bereikt de orkaan de Amerikaanse staat Florida. Inmiddels is er een tweede orkaan, José, in aantocht, die naar verwachting ook voorbij Sint Maarten zal razen. Omdat vrijwel alle communicatie daar is uitgevallen kunnen de inwoners niet worden ingelicht over mogelijk een nieuwe ramp. Nederland heeft militairen naar het eiland gestuurd om hulp te bieden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina