Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Iamgold makkelijker naar kapitaalmarkt

Iamgold makkelijker naar kapitaalmarkt

09/09/2017 05:28 - Ivan Cairo

Iamgold-directeur Steve Letwin zegt dat het succes dat nu wordt geboekt niet mogelijk zou zijn geweest zonder medewerking van president Desi Bouterse.

Iamgold-directeur Steve Letwin zegt dat het succes dat nu wordt geboekt niet mogelijk zou zijn geweest zonder medewerking van president Desi Bouterse. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De lucratieve goudvondst van Iamgold in Suriname draagt ertoe bij dat de maatschappij makkelijker financiering kan vinden op de internationale kapitaalmarkt. Dat stelt Iamgold-directeur Steve Letwin op vragen van de Ware Tijd.

Woensdag stegen de aandelen van Iamgold op de diverse beurzen nadat de ontdekking bekend werd gemaakt. De aandelen liggen momenteel op het hoogste niveau sinds oktober 2011. David Haugton van CIBC World Markets scheef in een notitie aan klanten dat Iamgold was opgewaardeerd. "De nieuwe Saramacca-reserves zijn een 'game changer' die zal resulteren in lagere kosten en betere opbrengsten bij Rosebel", stelde hij in de notitie. Haughton schat dat met de nieuwe vondst de jaarproductie van Iamgold in Surinaame zal stijgen met 200.000 ounces goud.

De aandelen van het mijnbedrijf stegen de afgelopen drie maanden met 39.5 procent. De Iamgold-baas legde uit dat de ruim 450 miljoen aandelen met 14 Amerikaanse dollarcent zijn gestegen op de beurs in New York, wat neerkomt op een toename van het financieel vermogen van de aandeelhouders met ongeveer 45 miljoen US dollar. Dit stelt het bedrijf in staat om makkelijker aan financiering te komen op de kapitaalmarkt indien dat nodig mocht zijn. De directeur merkt verder op dat het succes dat nu wordt geboekt niet mogelijk zou zijn geweest zonder medewerking van president Desi Bouterse.

In 2011 hield Letwin het staatshoofd te Brokobaka voor dat indien Iamgold geen nieuwe concessies zou krijgen om de teruglopende reserves in Brokopondo te kunnen aanvullen, binnen enkele jaren de Rosebelgoudfabriek gesloten zou worden. Samen met minister Regilio Dodson werd een traject ingezet om de Saramacca-concessie aan de Canadese multinational toe te wijzen. Dit besluit bleek een schot in de roos, omdat nu al gestuit is op een brede goudader van minstens 1,8 kilometer lang. De komende periode worden nog meer exploratieboringen verricht en Letwin is ervan overtuigd dat nog meer hoogwaardige goudreserves zullen worden aangetoond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina