Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Opnieuw vette jaren?

COMMENTAAR: Opnieuw vette jaren?

09/09/2017 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Opnieuw vette jaren?

 

PARAMARIBO - VOOR ONDER ANDERE lokale gemeenschappen, het bedrijfsleven, werkzoekenden, leveranciers en dienstverleners breekt vanaf 2018 een gunstig economisch jaar aan. Tenminste als mag worden afgegaan op mededelingen van Iamgold-topman Steve Letwin. Hij voorspelt Suriname een gouden toekomst na een grote goudvondst in de Saramacca-concessie.

Hierdoor hoeft de geplande afbouw van de activiteiten in Suriname niet door te gaan. Er is immers voldoende goud om tot 2030 te winnen en te verwerken, wat betekent dat de werkgelegenheid voor een langere periode is gegarandeerd. Letwin loopt over van enthousiasme en somt de voordelen op van de intussen aangetoonde anderhalve miljoen ounce goud die volgens hem zal toenemen. Hij heeft nagerekend dat op basis van de huidige goudprijs het gaat om een waarde in geld van achthonderd miljoen US dollar. Dertig procent daarvan komt het land toe.

Met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zijn ook zijn collega's blij omdat de onverwachte meeropbrengsten nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken. Op de overheid wordt een beroep gedaan de juiste prioriteiten te stellen, verspilling van de meevaller te voorkomen, en voortdurend aan de spaarpot te denken. Het leengedrag moet ingedamd en terugkeer van het vertrouwen in de Surinaamse munt worden bevorderd.

De goudprijs op de wereldmarkt trekt langzaam weer aan en de vondst komt dus op een moment waarop het water de samenleving tot aan de lippen staat. Voor zover strak de hand wordt gehouden aan de begrotingsdiscipline, moet dat proces worden voortgezet en moeten alleen de hoognodige sociale en projectmatige uitgaven worden gedaan. Het lenen van geld dat een beetje cultuur schijnt te zijn geworden kan worden afgezworen. Wat de autoriteiten niet over het hoofd moeten zien, is prioriteit geven aan daadwerkelijke ordening in de goudsector en veel aandacht aan de milieueffecten.

Ongetwijfeld zullen illegale goudzoekers ook deze nieuwe goudvoorkomens achterna willen. De regering doet er goed aan nu al maatregelen te treffen om te voorkomen dat chaotische situaties zich voordoen zoals die al bekend zijn op andere plekken met goudvoorkomens. Achteraf nemen van maatregelen tegen illegalen heeft getoond niet of moeilijk te werken. Ook moet vervuiling van het milieu, zoals nu gebeurt, voorkomen worden in de nieuwe exploratiegebieden. Dus de uitspraken van de topman van Iamgold geven reden tot optimisme. Laten wij echter niet alvast naast onze schoenen gaan lopen. Eerst zien en dan geloven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina