Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Natuur

09/09/2017 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Dinsdagavond zat ik op mijn hotelkamer in Port of Spain, uitkijkend over de zee. Achter de wolken aan de horizon zag ik het weerlicht - rode flitsen zonder geluid. Heel in de verte gaat Irma langs, dacht ik. Het was wel prachtig om te zien, maar het was vooral angstaanjagend. Wij zaten hier in een bijeenkomst met mensen uit de hele regio. Mensen voor wie orkanen en tropische stormen horen bij het leven. Die elk jaar tussen juni en september met argusogen elk weerbericht volgen.

Een mevrouw uit St. Lucia vertelde dat zij een fiks aantal kopieën heeft gemaakt van belangrijkste papieren, die van alle benodigde stempels en handtekeningen heeft voorzien om ze rechtsgeldig te maken en ze op verschillende locaties heeft ondergebracht: kluizen, bij familieleden, overzee bij andere familie, bij haar zuster en nu ook opgeslagen in de digitale wolken. Elk jaar begint ze rond eind mei haar buitenhuisje, hoog in de bergen, in te richten. Matras, grote flessen water, stormlampen, batterijen in alle soorten en maten, blikjeswaren, en natuurlijk, een exemplaar van die stapel papieren.

Ze inspecteert haar dagelijkse woning op losse zinkplaten en barstjes in ramen. Zij heeft als kind orkaan Allen meegemaakt, waarbij haar ouderlijk huis werd weggevaagd - de garage waar ze in scholen, bleef gelukkig nog half staan. Ze zag lijken in het water drijven, haar moeder die ten einde raad was, een eiland dat zwaar gehavend was. Ze heeft vrienden op andere eilanden die na een orkaan niet eens meer konden aantonen dat ze ingezetene van het land waren, of die de eigendomspapieren van hun huis kwijt waren, terwijl de registratiekantoren en banken weggevaagd waren - inclusief de hele administratie en registratie. Ze neemt geen enkel risico meer.

Dit natuurgeweld is deel van het leven van de eilanden. Meerdere collega's van de eilanden hadden elk hun eigen verhaal te vertellen. Wij Surinamers konden alleen in stilte luisteren, vol ontzag. Wat een veerkracht moet je hebben als persoon en als land om elke keer weer opnieuw te beginnen na een orkaan of aardbeving. Ik vroeg me af: zou ik dat aankunnen? Ik zou misschien na een tweede keer mijn koffers pakken en vertrekken. Maar velen zijn natuurlijk niet in de gelegenheid dat te doen - je zal maar een arme Haïtiaan zijn, waar moet je heen? Terwijl je weet dat volgend jaar, of het jaar daarop, het weer raak zal zijn. Wat een geluk hebben jullie in Suriname, kregen we steeds te horen. En ja, dat beseften we eens temeer.

Is het dan niet driedubbel pijnlijk dat we onze eigen rampen maken? En voor u nu zegt: ja, dat is de regeringspartij, denk hieraan. Zij zijn slechts de huidige gebruikers/misbruikers van een kapot systeem en een kapotte politieke cultuur. Wat ons scheelt gaat veel dieper dan een toevallige regeerder. Over die regeerder gesproken: het was misschien grappig bedoeld, een soort van populaire praat dat het wel leuk zou uitkomen als orkaan Irma langs Cuba ging, nu ons staatshoofd daar is. Maar ik vond die uitspraak erg smakeloos, alsof je het leed van miljoenen mensen okay vindt, zolang het ons wat oplevert. Nee, ik kan daar niet om lachen. Waar ik weer wel om kan lachen: de supervreemde berichten die de wereld worden ingestuurd door het Nationaal Informatie Instituut.

Kijk, een Nationaal Informatie Instituut dat het presteert om in officiële berichtgeving zijn eigen loftrompet te steken via de mond van de president en omgekeerd ons trakteert op volzinnen als '(...) ontlokte bij het staatshoofd de opmerking dat zijn hechte binding met Suriname en het Surinaamse volk hem de motivatie, gedrevenheid en inspiratie geeft om de kracht van de Almachtige verkregen, steeds in volle werking te brengen'. Nou zeg, als de president tegenwoordig dit soort poëzie zo uit zijn mouw kan schudden, dan verheug ik me nu al heel erg op de jaarrede. En op de reactie van het NII daarop. En dan de reactie van de president op de reactie van het Nationaal Informatie Instituut... Enfin, ik moet mijn koffers gaan pakken.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina