Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SRANAN LUSU A SKIN: Wereld Fysiotherapie Dag

SRANAN LUSU A SKIN: Wereld Fysiotherapie Dag

08/09/2017 20:00

Een gezonde leefstijl is wereldwijd bittere noodzaak. Meer bewegen en anders eten moeten samengaan als wij onze medische kosten willen drukken en een gezonde oude dag willen hebben. DWT geeft in samenwerking met Bastiaan de Boer van Boeroe Swing Paramedische Praktijk tweewekelijks handige tips om te komen tot een gezonde leefstijl.

Een gezonde leefstijl is wereldwijd bittere noodzaak. Meer bewegen en anders eten moeten samengaan als wij onze medische kosten willen drukken en een gezonde oude dag willen hebben. DWT geeft in samenwerking met Bastiaan de Boer van Boeroe Swing Paramedische Praktijk tweewekelijks handige tips om te komen tot een gezonde leefstijl.  

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij de werkzaamheden van fysiotherapeuten. Om hun cliënten met problemen in het bewegend functioneren te helpen, of om degenen die willen weten wat bewegen kan toevoegen aan hun gezondheid en welzijn, van de juiste informatie en beweeginterventies te voorzien.

In Suriname is het beroep van de fysiotherapeut de afgelopen jaren in toenemende mate bekender geworden. Steeds meer mensen kennen of vinden de weg voor hulp naar deze zorgprofessionals. Het aantal fysiotherapeuten is in de laatste twee decennia ook fors toegenomen doordat we nu hier aan de universiteit een opleiding voor fysiotherapie hebben. Deze opleiding heeft een aantal jaren terug zelfs een transformatie doorgemaakt van een bachelor- naar een masteropleiding. Vorig jaar zijn de eerste masterstudenten aan deze opleiding afgestudeerd.

Er komen nu dus ook steeds meer fysiotherapeuten in het werkveld met een meer wetenschappelijke achtergrond. Het aantal fysiotherapeuten in Suriname bedraagt nu circa zeventig, van wie inmiddels het grootste deel hier opgeleid is. Tony Chang, een van de initiatiefnemers van de Surinaamse opleiding, is in 2009 gepromoveerd op zijn proefschrift:'Ageing with Joy.The effect of a physical activity program on the wellbeing of older people'. Hij is de enige Surinaamse fysiotherapeut die zich doctor mag noemen. Maar waarschijnlijk niet voor lang meer... via de Anton de Kom Universiteit (Adek) in samenwerking met de Katholieke Universiteit van Leuven (België) worden drie promotiestudies uitgevoerd van fysiotherapeuten die eerder aan de Adek als bachelor afstudeerden.

Se-Sergio Baldew, Nancy Ho-A-Tham en Ameerani Jarbandhan zijn alle drie in een vergevorderd stadium van hun promotieonderzoek. Via een andere route is Marianne Fleurkens, kinderfysiotherapeut in het Revalidatiecentrum, ook met een promotieonderzoek bezig. Via het Scientific Research Center Suriname, in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen (Nederland), doet zij een studie naar ontwikkelingsachterstanden bij kinderen die vroeg geboren zijn. Zo zie je, het beroep fysiotherapie zit niet alleen in de lift qua volume, ook inhoudelijk wordt er tot op doctoraal niveau gewerkt om de zorg voor de Surinaamse patiënten, in zeer diverse deelgebieden van ons vak, te verbeteren.

Eerder dit jaar ben ik als voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Fysiotherapeuten naar Toronto, Canada, geweest om met collega bestuurders uit de Noord-Amerikaanse regio en het Caribisch gebied (NACR) te debatteren over issues die ons vak aangaan. Door de uitwisseling met andere lidlanden van de NACR zien we dat wij het als land helemaal niet zo slecht doen en dat we regionaal tot de landen behoren waar fysiotherapie stevig op de kaart gezet wordt. De grote landen, zoals de Verenigde Staten en Canada, hebben natuurlijk hele andere volumes, maar kennen hierdoor ook weer andere uitdagingen die wij niet zo snel zullen hebben.

Als werkers in de gezondheidszorg mogen we stellen dat we een goed gewaardeerd beroep hebben. Er is tijd en aandacht voor de patiënt en in de meeste gevallen voldoen we ruimschoots aan de verwachtingen die de klant heeft van onze diensten. Omdat de rol van bewegen voor de gezondheid nog steeds onderschat wordt, zien we dat meer en meer mensen problemen krijgen als gevolg van het vele zitten.

Steeds meer mensen zitten het grootste deel van de dag en het merendeel van de Surinamers haalt de norm voor gezond bewegen niet (minimaal 150 min per week matig intensief bewegen). Vele fysieke klachten waarmee mensen zich aanmelden bij een fysiotherapeut hebben te maken met de verminderde conditie van het lichaam, als gevolg van te weinig bewegen. Vanaf nu zal ik elke twee weken een stukje schrijven waarin ik vanuit verschillende invalshoeken het belang van bewegen voor verschillende doelgroepen zal belichten.

Boodschap van minister Patrick Pengel:

Fysiotherapie is een belangrijk paramedisch beroep omdat zowel het verergeren van lichte kwalen/blessures kan worden voorkomen en het regelmatig bewegen bevorderd kan worden zodat sport op een verantwoordelijke manier uitgeoefend kan worden. Dit draagt bij tot betere fitheid en gezondheid.

Ik ben daar een voorbeeld van. Na twee jaar ministerschap was ik out of shape door onregelmatig sporten, onregelmatig eten, te zwaar, weinig rust en een stressvolle baan.

Na screening door mijn huisarts, waarbij mijn resultaten zodanig waren dat ik verplichte rust voorgeschreven kreeg, adviseerde hij mij ook onder begeleiding fitnesssport te gaan beoefenen zodat ik kon werken aan mijn algemene conditie en gezondheid. Hiermee voorkom je ook ontwikkeling van een NCD.

Ik ben intussen drie maanden verder en train driemaal per week en voel mij veel beter en de gezondheid resultaten gaan de goede kant op. Bijkomend voordeel is dat ik me ook fitter op kantoor voel en energie overhoud om thuis met de kinderen bezig te zijn.

Ik zou iedereen aan willen raden om actief en regelmatig te bewegen en professioneel advies te vragen bij de fysio of beweeginstructeurs. Het is belangrijk dat de oefeningen goed uitgevoerd worden zodat bijvoorbeeld sportblessure snel over zijn of zelfs voorkomen kunnen worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina